Η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Ελλάδα έφερε ξανά στη δημόσια σφαίρα τα ζητήματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και  άλυτα από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και τις μέρες μας.

Η ιστορία έχει γράψει στις μαύρες της σελίδες της θηριωδίες των ΝΑΖΙ και η ιστορική μνήμη απαιτεί την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, όπως συνέβη σε άλλες χώρες που έλαβαν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν. Η ιστορία δεν παραγράφεται και δεν διαγράφεται. Για να τεθούν οι σχέσεις με την Γερμανία σε νέα βάση, πρέπει να αποκατασταθούν τα αιματοβαμμένα «γραμμάτια» που τη βαραίνουν. Τα μαρτυρικά Καλάβρυτά, το μαρτυρικό Δίστομο, πληγές που δεν έκλεισαν και μνήμες που δεν έσβησαν από τα χώματά μας. Ολόκληρη η χώρα υπέστη τεράστιες υλικές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες από τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας, ενώ της επιβλήθηκε ένα υπέρογκο κατοχικό δάνειο με καταναγκαστικό τρόπο.

Είναι αναγκαίο να διεξαχθεί ένας ειλικρινής διακρατικός διάλογος, προκειμένου να βρεθεί έστω και τώρα λύση σε αυτά τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα και μας υπενθυμίζουν ότι ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, τυγχάνει αδιαφορίας και υποτίμησης από την Γερμανία, μιας χώρας που μοιραζόμαστε την ευρωπαϊκή στέγη.  Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, έχει ηθικές προεκτάσεις, αλλά θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά, ώστε να μην ξανασυμβούν στην ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες. Το «ποτέ ξανά» για να γίνει πράξη, προϋποθέτει την παραδειγματική ανάληψη των ευθυνών των υπαίτιων τέτοιων καταστροφών.

Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματά της και να προασπίζεται την ιστορία της. Η διαιώνιση τέτοιων αδικιών δεν θέτει ουσιαστικά θεμέλια για μια ειλικρινή ευρωπαϊκή συνεργασία των δύο χωρών. Μάλιστα, στο κλίμα αμφισβήτησης που επικρατεί για τις προθέσεις της Γερμανίας σχετικά με την οικοδόμηση μιας στενότερης σχέσης με τη χώρα μας, έρχεται να προστεθεί η προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, όταν με τη γείτονα χώρα υπάρχουν λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες στη γειτνίασή μας.

Η συζήτηση για τις αποζημιώσεις είναι μια σύνθετη διαδικασία που συνδυάζει νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα, αλλά και μια ευρύτερη αναγνώριση της ιστορίας που έχει καθορίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων απαιτεί έναν ειλικρινή διάλογο και μια δεσμευτική προσέγγιση στην αποκατάσταση των σχέσεων από πλευράς της Γερμανίας. Για να οικοδομηθούν ουσιαστικές συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Γερμανία οφείλει να αναγνωρίσει τις ιστορικές της υποχρεώσεις και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των ιστορικών αδικιών. Η χώρα μας οφείλει να συνεχίσει με ουσιαστικές ενέργειες να αναδεικνύει αυτά τα θέματα που δεν έχουν επιλυθεί και να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματά της, για την ανάπαυση των ψυχών που χάθηκαν και από σεβασμό στην βαριά ιστορία μας.

Τα θέματα αυτά δεν θα ξεχαστούν ποτέ, γιατί δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ. Τουλάχιστον, όμως να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ, γιατί οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε τη φρίκη του πολέμου και να μαχόμαστε για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.