Είναι γνωστό ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι κομβικής σημασίας για να νιώθουμε αλλά και να είμαστε καλά. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι κατόπιν της καρδιακής προσβολής ο ύπνος μπορεί να αυξηθεί, επιτρέποντας στην καρδιά να επουλωθεί και να μειώσει τη φλεγμονή, γεγονός που φαίνεται να συμβαίνει καθώς η καρδιά στέλνει ειδικά σήματα στον εγκέφαλο.
Η έρευνα από το Mount Sinai School of Medicine είναι η πρώτη που καταδεικνύει πώς η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνούν μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος για να προάγουν τον ύπνο και την αποκατάσταση μετά από ένα σοβαρό καρδιαγγειακό συμβάν.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature, υπογραμμίζουν τη σημασία του αυξημένου ύπνου μετά από την καρδιακή προσβολή, υποδηλώνοντας ότι ο επαρκής ύπνος θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κλινικής διαχείρισης και φροντίδας μετά την καρδιακή προσβολή, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων εντατικής θεραπείας, όπου ο ύπνος συχνά διακόπτεται, καθώς και της καρδιακής αποκατάστασης.
Ζωτικής σημασίας ο ύπνος για να ανακάμψουμε
«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η καρδιά φαίνεται να ρυθμίζει τον ύπνο κατά την διάρκεια καρδιαγγειακής βλάβης δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) ο εγκέφαλος φαίνεται να υφίσταται βαθιές αλλαγές που ενισχύουν τον ύπνο και ότι κατά τις εβδομάδες μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, η ροπή προς τον ύπνο αυξάνεται», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Cameron McAlpine, PhD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής (Καρδιολογίας) και Νευροεπιστήμης από το Icahn School of Medicine στο Mount Sinai.
«Είδαμε ότι η νευροφλεγμονή και η συγκέντρωση ανοσοποιητικών κυττάρων, που ονομάζονται μονοκύτταρα, στον εγκέφαλο μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου φαίνεται να είναι μια ευεργετική και προσαρμοστική αντίδραση που αυξάνει τον ύπνο ώστε να είναι δυνατή η επούλωση της καρδιάς και η μείωση της καρδιακής φλεγμονής» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά μοντέλα πειραματόζωων για να ανακαλύψουν αυτό το φαινόμενο ενώ πραγματοποίησαν στην συνέχεια μελέτες και σε ανθρώπους. Αρχικά μελέτησαν τους εγκεφάλους ασθενών μία έως δύο ημέρες μετά την καρδιακή προσβολή και είδαν αύξηση των μονοκύτταρων, σε σύγκριση με άτομα χωρίς καρδιακή προσβολή ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ανέλυσαν επίσης τον ύπνο περισσότερων από 80 ασθενών με καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων μετά το καρδιαγγειακό τους συμβάν και τους παρακολούθησαν για δύο χρόνια. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα με καλό ύπνο και εκείνη με κακό ύπνο, με βάση την ποιότητα του ύπνου τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων μετά την καρδιακή προσβολή.
Οι ασθενείς που κοιμόντουσαν άσχημα τις εβδομάδες μετά την καρδιακή προσβολή τους, φάνηκαν να έχουν χειρότερη πρόγνωση, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου φάνηκε να είναι διπλάσιος από εκείνους που κοιμόντουσαν καλά.
Επιπλέον, οι ασθενείς με καλό ύπνο φάνηκαν να έχουν σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, ενώ οι ασθενείς με κακό ύπνο δεν φάνηκαν να έχουν καμία ή να έχουν ελάχιστη βελτίωση.
Πηγή: vita.gr