Η ενίσχυση της ετοιμότητας της Ευρώπης είναι επείγον ζήτημα, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα, που χαρακτηρίζεται από αυξημένους κινδύνους και βαθιά αβεβαιότητα, αναφέρει έκθεση του Συμβούλου της Κομισιόν Sauli Niinistö.
Ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας και Ειδικός Σύμβουλος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέλαβε από την τελευταία να εκπονήσει έκθεση αξιολόγησης των πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να αναπτύξει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης για μελλοντικές κρίσεις
Από την αρχή αυτής της δεκαετίας, η ΕΕ έχει βιώσει την πιο σοβαρή πανδημία του αιώνα, τον πιο αιματηρό πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το πιο θερμό έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για μια νέα φιλόδοξη προσέγγιση ως προς την ετοιμότητα που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό, παρουσιάζει περίπου 80 συστάσεις τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.
Οι πιθανές απειλές
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο πολυδιάστατες, σύνθετες και διασυνοριακές απειλές και κρίσεις. Η ενίσχυση της ετοιμότητάς μας θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για τους φορείς των απειλών θα μειώσει τους υπολειπόμενους κινδύνους θα αντιμετωπίσει το αίσθημα βαθιάς αβεβαιότητας μεταξύ των πολιτών, ενώ θα συμβάλει στις θεμελιώδεις προϋποθέσεις της οικονομικής ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας.
Η πραγματική ετοιμότητα θα απαιτήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Απαιτείται υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας σε όλους τους τομείς, που θα συνδέει την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια και θα βασίζεται τόσο σε πολιτικά όσο και σε στρατιωτικά μέσα.
Κρούοντας «τον κώδωνα του κινδύνου» για πιθανή κρίση, η έκθεση προτρέπει τους Ευρωπαίους πολίτες να λάβουν επειγόντως μέτρα και να διασφαλίσουν ότι έχουν διαθέσιμες προμήθειες βασικών ειδών για 72 ώρες, ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση ενδεχόμενης κρίσης.
Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για εκστρατείες ενημέρωσης που θα βοηθήσουν τους πολίτες να ενεργούν ψύχραιμα και μεθοδικά ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Ταυτόχρονα, συστήνει την καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής ημέρας για την προετοιμασία σε περιόδους κρίσεων, τη δημιουργία δικτύου για την αντιμετώπιση της δολιοφθοράς και την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για φυσικές καταστροφές.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ως παράδειγμα των κινδύνων που διατρέχει η Ε.Ε., επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων προετοιμασίας και για υβριδικές επιθέσεις.
enikonomia.gr