Η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ματιών καθώς αυξάνει την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας ( MPOD ), λόγω της φυτικής χρωστικής λουτεΐνης. Βασικός παράγοντας που προστατεύει τα μάτια από το μπλε φως και τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία.
Αυτό διαπιστώνει μία νέα μελέτη από ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι η κατανάλωση 57 γραμμαρίων φιστικιών την ημέρα για 12 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας σε υγιείς μεσήλικες έως ηλικιωμένους ενήλικες. Το MPOD είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας των ματιών, καθώς προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι επίκαιρα, καθώς σύμφωνα με μια εθνική δημοσκόπηση του Αμερικανικού Ιδρύματος για Τυφλούς, οι Αμερικανοί φοβούνται την απώλεια όρασης περισσότερο από ότι φοβούνται άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Βασικά ευρήματα
Αυξημένη MPOD: Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν φιστίκια καθημερινά είδαν σημαντική αύξηση της MPOD μετά από μόλις 6 εβδομάδες, με το αποτέλεσμα να διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της μελέτης 12 εβδομάδων.
Φυσική Πηγή Λουτεΐνης: Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ο μόνος ξηρός καρπός που παρέχει μια μετρήσιμη πηγή λουτεΐνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των ματιών.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα φιστίκια δεν είναι μόνο ένα θρεπτικό σνακ, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των ματιών», δήλωσε η Δρ Tammy Scott, ερευνήτρια – κλινική νευροψυχολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι άνθρωποι γερνούν και αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους διαταραχής της όρασης».
Μοναδικός ρόλος της λουτεΐνης για την υγεία των ματιών
Η λουτεΐνη, που βρίσκεται στα φιστίκια, παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών καθώς φιλτράρει το μπλε φως και ενεργεί ως αντιοξειδωτικό στο μάτι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιού σχεδόν διπλασίασε την ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης από τους συμμετέχοντες, η οποία είναι συνήθως πολύ χαμηλή στις περισσότερες δίαιτες ενώ αύξησε σημαντικά τα επίπεδά της και στο πλάσμα.
«Ενσωματώνοντας απλώς μια χούφτα φιστίκια στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε την πρόσληψη λουτεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ματιών σας», σημειώνει η Δρ Tammy Scott.
instyle.gr