Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής ανακάλυψε κατά τύχη μια χαμένη πόλη των Μάγια μέσα στη ζούγκλα του Μεξικού.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία Lidar, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μια τεράστια αρχαία πόλη, κρυμμένη για αιώνες κοντά στη σύγχρονη πολιτεία Καμπέτσε. Η πόλη, γνωστή ως «Βαλεριάνα», περιλαμβάνει πυραμίδες, γήπεδα, δρόμους που συνδέουν τις γειτονιές, αμφιθέατρα και πλατείες, όλα στοιχεία που δείχνουν τη σημασία της ως κέντρο πολιτισμού και διοίκησης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πυκνότητα των κτισμάτων της τη καθιστά δεύτερη μόνο μετά την Καλακμούλ, τη μεγαλύτερη γνωστή τοποθεσία των Μάγια στη Λατινική Αμερική.

Η ανακάλυψη έγινε «κατά λάθος» όταν ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Tulane, Λουκ Όλντ-Τόμας, βρήκε δεδομένα ενός παλιού Lidar που χρησιμοποιήθηκε από μια μεξικανική οργάνωση για περιβαλλοντική παρακολούθηση. Μέσα από αυτά τα δεδομένα, τα οποία αναλύθηκαν με αρχαιολογικές μεθόδους, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μιας ολόκληρης πόλης που κάποτε φιλοξενούσε περίπου 30.000 έως 50.000 κατοίκους.

Η Βαλεριάνα διαθέτει δύο κύρια κέντρα που συνδέονται με πυκνοκατοικημένες γειτονιές και δρόμους. Στην περιοχή βρέθηκαν πλατείες με ναούς σε σχήμα πυραμίδας, γήπεδα για το αρχαίο παιχνίδι των Μάγια και ένα σύστημα ύδρευσης με δεξαμενές, που δείχνει την ικανότητα των κατοίκων να αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους. Οι ανασκαφές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, λόγω της πυκνής βλάστησης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Βαλεριάνα ήταν ενεργή από το 750 έως το 850 μ.Χ., με την εγκατάλειψή της πιθανόν να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι Μάγια δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες ξηρασίες. Άλλοι παράγοντες, όπως οι συγκρούσεις και η κατάκτηση από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα, επίσης συνέβαλαν στην εξαφάνιση των πόλεων-κρατών των Μάγια.

Ο καθηγητής Μαρκέλο Κανουτό από το Tulane επισημαίνει ότι η τεχνολογία Lidar έχει επαναστατήσει στην αρχαιολογική έρευνα σε πυκνόφυτες περιοχές. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Lidar έχει αποκαλύψει χιλιάδες τοποθεσίες, προσφέροντας μια νέα εικόνα του παρελθόντος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, υπογραμμίζει τη σημασία της Βαλεριάνα ως απόδειξη της ύπαρξης πλούσιων και περίπλοκων πολιτισμών στις τροπικές περιοχές, ενώ αναγνωρίζει ότι πολλές ακόμα χαμένες πόλεις των Μάγια περιμένουν να εξερευνηθούν. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διαθέσιμοι πόροι και ο χρόνος δεν επαρκούν για να μελετηθούν όλες οι πρόσφατες ανακαλύψεις.