Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις που είναι αναγκαία στην πυρόπληκτη περιοχή της Δ.Ε. Τριταίας η οποία επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024 τέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Ερυμάνθου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θόδωρου Μπαρή.
Στη συνεδρίαση έγινε ο απολογισμός της θερινής περιόδου και συζητήθηκε διεξοδικά ο σχεδιασμός και η λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει της χειμερινής περιόδου 2024-2025.
Ο κ. Μπαρής στην εισήγησή του έκανε έναν σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, εστιάζοντας στην καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Όπως είπε «δυστυχώς η φετινή θερινή περίοδος σημαδεύτηκε από την μεγάλη δασική πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024 που έπληξε την Δ.Ε. Τριταίας. Οι φλόγες αποτέφρωσαν 60.000 στρέμματα σε Αχαΐα και Ηλεία, εκ των οποίων 40.000 στρέμματα εντός των ορίων του Δήμου μας. Ήταν μια πολύ επιθετική πυρκαγιά, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές δεν ήταν θέμα τύχης, αλλά και ζήτημα οργάνωσης, ετοιμότητας και πολλής δουλειάς». Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην Άσκηση Ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην αρχή της
αντιπυρικής περιόδου 2024, στη νέα υδροφόρα που προστέθηκε στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου, καθώς και στην ένταξη έργου ύψους 230.000€, προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πέριξ οικισμών.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία και τον βαθμό ετοιμότητας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη συνεργασία για την προστασία των πολιτών.
Την ίδια ώρα, επισημάνθηκε πως σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, ο Δήμος παρά τα περιορισμένα διαθέσιμα μέσα (μηχανήματα έργων) συνεχίζει τις εργασίες για τον καθαρισμό αυλάκων κι άλλων σημείων που κρίνονται ως επικίνδυνα για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων, ενώ έχει ζητηθεί ήδη ο καθαρισμός και η διευθέτηση ποταμών και χειμάρρων, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βάσει των αρμοδιοτήτων της.
«Μπορεί τα χέρια μας να είναι δεμένα, κυρίως, εξαιτίας της πενιχρής χρηματοδότησης δράσεων πολιτικής προστασίας, ωστόσο, οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνεχίζουμε τις δράσεις για την περαιτέρω θωράκιση του Δήμου μας εν όψει του χειμώνα, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη», δήλωσε ο κ. Μπαρής.
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: ο Νικόλαος Γυφτάκης Προϊστάμενος Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από τον Δήμο Ερυμάνθου ο Ζώης Μαρτζάκλης Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο Απόστολος Ζγολόμπης Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος και η Αρχοντία Αλεξάκη υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, από το Πυροσβεστικό Σώμα ο Αντιπύραρχος Παναγιώτης Τριαντόπουλος Αν. Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, ο Αντιπύραρχος Γεώργιος Κολοκοτσάς Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών και ο Επιπυραγός Παναγιώτης
Μανωλόπουλος Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλανδρίτσας, από την ΕΛ.ΑΣ. ο Αστυνόμος Β’ Θεόδωρος Χριστόπουλος Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ερυμάνθου, από το Κ.Ε.Τ.Χ. Πάτρας ο Λοχαγός (ΤΧ) Ιωάννης Αθανασόπουλος και η Ραλού Σκούντα Διοικητική υπάλληλος, από το Ε.Κ.Α.Β. Πάτρας η Κλεονίκη Τσιμά Προϊσταμένη Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, από το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας ο Ηλίας Βέρρας ειδικότητας Χειριστών-Εμφανιστών, από το Δασαρχείο Πατρών ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Δασοφύλακας του Δασονομείου Χαλανδρίτσας. Τέλος, από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Στάμος Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Χαλανδρίτσας και η Σοφία Ταλαγάνη Πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Ε. Λιμνοδεξαμενής Ντασκά.