Ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου και η Πάτρα ήταν η πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε από τα αεροσκάφη των Ιταλών, με το Έπος του ’40 να ξεκινάει από την αχαϊκή πρωτεύουσα και να διαγράφει στη πορεία μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας όταν όλος ο κόσμος έμαθε να λέει ότι οι «ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Το πρωινό εκείνο όμως της 28ης Οκτωβρίου ύστερα από το «Όχι» που απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς στον Ιταλό πρόξενο, ήταν για την Πάτρα άγνωστο και φοβικό, καθώς πλέον ξημέρωνε μια νέα εποχή, με τους κατοίκους αυτής της πόλης να μπαίνουν στη δίνη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και όλων όσων επακολουθήσαν.

Οι πρώτοι βομβαρδισμοί έπεσαν στην Γούναρη, στη συνέχεια στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου, στην Αγγλικανική Εκκλησία, στην Αγίου Ανδρέου, στη Ρήγα Φεραίου, μεγάλες ζημιές είχαν γίνει και στο λιμάνι, ενώ τις περισσότερες βόμβες δέχτηκε η Τριών Ναυάρχων με τους Ιταλούς να περνάνε τις νεραντζιές για ελληνικό στράτευμα.

Οι κάτοικοι της Πάτρας, αρχικά δεν είχαν καταλάβει τι συνέβαινε. Κοίταζαν μουδιασμένοι, όμως τα συντρίμμια των κτιρίων, ο θόρυβος, οι κραυγές των τραυματισμένων και οι σωροί των νεκρών, ήρθαν για να αντικαταστήσουν το συναίσθημα αυτό.

Οι νεκροί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Σημερινή» στο φύλλο της στις 28.10.1945 ήταν 193, εκ των οποίων 125 άνδρες, 43 γυναίκες και 25 παιδιά και σύμφωνα με την «Καθημερινή», «ο υπερβολικός αριθμός των θυμάτων οφείλεται εις το γεγονός ότι ο άμαχος πληθυσμός παρέμεινε κατά την ώραν του βομβαρδισμού εις ακάλυπτους χώρους και δεν ετήρησε τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας, καταφεύγων κατά τη διάρκεια του συναγερμού εις υπόγειους χώρους, ή έστω ισόγειους των οικείων τους προχείρως διασκεαυζομένους».

Η αεροπορική επιδρομή είχε αντικειμενικό σκοπό να πλήξει τη γραμμή συγκοινωνιών Πατρών-Κρυονερίου, με την οποία γινόταν η μεταφορά στρατευμάτων και υλικού στην Αιτωλοακαρνανία.

Ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες και άλλοι βομβαρδισμοί και αυτό το σκηνικό μπήκε από την 28η Οκτωβρίου και μετά στην καθημερινότητα των Πατρινών έως τον Απρίλη του 1941 όταν τα στρατεύματα του ιταλογερμανοφασιστικού άξονα, μπήκαν τελικά στην πόλη ως κατακτητές.

Όμως σίγουρα όσοι έζησαν το πρωινό εκείνο τους έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη τους.


1940 Βομβαρδισμος Πατρας

Βίντεο: pgethea3