«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ στη MAGNA GRAECIA» ήταν το θέμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης - επιμόρφωσης που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) Αχαΐας στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας και της Σικελίας, στις 7-14 Οκτωβρίου 2024, στην Ιταλία, με τη συμμετοχή της Διευθύντριας της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας κας Ευγενίας Πιερρή, της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. κας Ιωάννας Θωμοπούλου, της Περιφερειακής Επόπτριας Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κας Αθανασίας Μπαλωμένου, Διευθυντών και εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων της Δ.Δ.Ε Αχαΐας.
Η επίσκεψη αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «10 ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Νεοελληνικές Διαλέκτους και τη Γλωσσολογική Θεωρία (MGDLT10)» και του «Εργαστηρίου Κατωιταλικών διαλέκτων», στα οποία οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν, στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, και συγκεκριμένα στη Χώρα του Βούα, στο Ρογούδι και στο Γαλλιτσιανό.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Αχαΐας στο Συνέδριο αποτελεί επιμορφωτική δράση στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Αγωγής Υγείας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ στη MAGNA GRAECIA», ως συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης της Δ.Δ.Ε. στις ελληνόφωνες περιοχές της Grecia Salentina, στην Απουλία της Ιταλίας στις 5-11 Νοεμβρίου 2023.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου έχει αναπτυχθεί η συνεργασία της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα με την κα Αγγέλα Ράλλη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης και επιστημονική υπεύθυνη του Συνεδρίου, καθώς και με τον κ. Βίκτωρα Στιβανάκη και την Εθελοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών «Έθεξις».
Παράλληλα με το Συνέδριο, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία! Παντού οι πινακίδες στο δρόμο ήταν χαρακτηριστικές: «Κalos irtete». Οι επιγραφές στους δρόμους και τα καταστήματα στα ελληνικά: «Γαλλιτσιανό: Η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδος», «Φαρμακείο», «Οδός Όρους Σοφίας».
Στο Γκαλιτσιανό, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Εθνογραφικό Μουσείο και συνομίλησαν με τον κ. Ραφαέλε Ροντά. Στην «Παναγία της Ελλάδας», την ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου ιερουργεί κάθε Κυριακή ο πατήρ Ηλίας, συνομίλησαν μαζί του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνόφωνοι στην Καλαβρία, έψαλαν ύμνους στην «Παναγία της Ελλάδας» και η συγκίνηση κορυφώθηκε.
Αλλά και στη χώρα του Βούα πάνω από τον Γιαλό του Βούα, οι συναντήσεις με τους ηλικιωμένους Γραικάνους και η επικοινωνία μαζί τους μετέφεραν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αγάπη των ντόπιων για τη ντοπιολαλιά τους και την ελληνική καταγωγή τους.
Μεγάλη ήταν η συγκίνηση επίσης, στη βιωματική βραδιά που επεφύλασσε στους εκπαιδευτικούς ο κ. Φραντζέσκο Νικάστρο με το πρόγραμμα Nostos, φέρνοντάς τους κοντά στην παράδοση, μουσική και χορευτική, της Καλαβρίας. Υπό τους ήχους της τζαμπόνια, του οργανέτου και του ταμπουρέλου από λαϊκούς οργανοπαίχτες, και με κεράσματα από τοπικά χειροποίητα γλυκά, οι εκπαιδευτικοί βίωσαν τη γλωσσική και μουσική παράδοση των «Γραικάνων», χορεύοντας μαζί τους ταραντέλες αλλά και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Αλλά και ο γλύπτης, κ. Ντομένικο Καρτέρι, περήφανος για την αρχαιοελληνική καταγωγή του, υποδέχτηκε τους εκπαιδευτικούς στο σπίτι του, σε έναν χώρο που ο ίδιος τον ονομάζει «Ζέφυρο», όπου συνυπάρχει το μεγαλείο της αρχαιότητας και της Μεγάλης Ελλάδας, με δεσπόζουσα την ελληνική γλώσσα.
Τέλος, η συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Συμφωνικής ορχήστρας Della Magna Grecia, κ. Ραφαέλε Ρίκκο, άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας και δράσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πρωτόγνωρες εμπειρίες, γεμάτες συναισθηματική φόρτιση σε ένα οδοιπορικό των εκπαιδευτικών όχι μόνο στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας αλλά και στα αρχαία θέατρα των Συρακουσών και της Ταορμίνα, στα μουσεία του Τάραντο και του Ρέντζιο Καλάμπρια, με τα απαράμιλλης αισθητικής μπρούντζινα αγάλματα των πολεμιστών του Ρηγίου και τα άλλα εκθέματα από τις ελληνικές αποικίες που αποτελούν τη Μεγάλη Ελλάδα.
Η όλη προσπάθεια του επιμορφωτικού προγράμματος θα έχει συνέχεια στα σχολεία της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας, αφού οι συμμετέχοντες αλλά και άλλοι εκπαιδευτικοί θα υλοποιήσουν αντίστοιχα Προγράμματα με τους μαθητές τους, θα γίνουν αδελφοποιήσεις και συνεργασίες με σχολεία της Μεγάλης Ελλάδας και οι μαθητές θα συμμετέχουν στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ που θα γίνει στην Πάτρα στις 6-7 Μαΐου 2025 με θέμα: «Ενεργός και Αλληλέγγυος Μαθητής Πολίτης».