Σε 35.559 ανέρχονται οι υποθέσεις στις οποίες έχουν κατηγορηθεί ανήλικοι για ποινικά αδικήματα από το 2021 έως και το α΄ εξάμηνο του 2024 και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Στοιχεία της περιόδου 2021- α' εξάμηνο 2024 για τους ανήλικους που έχουν εμπλακεί σε ποινικά αδικήματα, εντός και εκτός σχολικών μονάδων, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τα στατιστικά στοιχεία συλλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν από τις 63 Εισαγγελίες Πρωτοδικών και από 19 Εισαγγελίες Εφετών της χώρας μετά από αίτημα του Γραφείου Συλλογής Δικαστικών Στατιστικών στοιχείων (Γ.Σ.Ε.Δ.Σ.Σ.) του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούν υποθέσεις/δικογραφίες που περιλαμβάνουν διώξεις που ασκήθηκαν από τις εκάστοτε Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών σε ανήλικους κατά την τελευταία τριετία και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα 2021 έως 2024 (α΄ εξάμηνο).
«Από τις υποθέσεις αυτές εξαιρέθηκαν, όπου ήταν δυνατό, όσες σχετίζονται με παραβάσεις του ΚΟΚ. Σε ορισμένες, ωστόσο, Εισαγγελίες Πρωτοδικών (συμπεριλαμβανομένων των Εισαγγελιών Αθήνας και Πειραιά) δεν ήταν δυνατή η διάκριση των αδικημάτων που αφορούσαν στον ΚΟΚ. Ως εκ τούτου είναι πιθανή η υπερεκτίμηση της συνολικής εγκληματικότητας που αφορά ανήλικους δράστες στην περίοδο αναφοράς», σημειώνει εκ προοιμίου ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αναφέρει επιπλέον ότι η αναζήτηση του τόπου τέλεσης του αδικήματος (εντός ή εκτός σχολικής μονάδας) καθώς και της εθνικότητας των κατηγορουμένων (ημεδαπός - αλλοδαπός) στηρίχτηκε στην εφαρμογή αντίστοιχων λέξεων κλειδιών. Ενδέχεται, επομένως, να μην υπάρχει πληρότητα στα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα προαναφερόμενα (τόπος τέλεσης και εθνικότητα) καθώς η πληροφορία αυτή δεν τηρείται απαρέγκλιτα σε όλες τις δικογραφίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις Εισαγγελίες και έχουν αποσταλεί στο Γ.Σ.Ε.Δ.Σ.Σ., οι υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ανήλικοι, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή σε ποινικά αδικήματα κατά την περίοδο από το 2021 έως και το α΄ εξάμηνο του 2024 και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ανέρχονται σε 35.559. Όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των αδικημάτων και συγκεκριμένα, αν τα ποινικά αδικήματα τελέστηκαν εντός ή εκτός σχολικής μονάδας, αυτό κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί για τις 6.389 των περιστατικών, ήτοι για ποσοστό 18%.
Για τις υπόλοιπες 29.170 υποθέσεις, ο τόπος τέλεσης του αδικήματος ήταν άγνωστος, υπό την έννοια ότι δε είχε καταγραφεί ο χαρακτηρισμός «εντός ή εκτός σχολικής μονάδας» για τη συγκεκριμένη υπόθεση στη βάση δεδομένων της αντίστοιχης Εισαγγελίας. Με αναφορά, λοιπόν, στα 6.389 αυτά περιστατικά, με γνωστό τόπο τέλεσης, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα εξ' αυτών (6.257 περιστατικά ή 98%) τελέστηκαν εκτός των σχολικών μονάδων. Ενώ για τα υπόλοιπα 132 περιστατικά (2%), ο τόπος τέλεσης ήταν εντός της σχολικής μονάδας.
Τέλος, όσον αφορά στην εθνικότητα των ανήλικων δραστών, με βάση τα στοιχεία που απεστάλησαν από τις Εισαγγελίες, η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη για 15.093 υποθέσεις. Από τις περιπτώσεις αυτές διαπιστώνεται ότι σε ποσοστό 80%, ήτοι 12.043 υποθέσεις με ανήλικους δράστες, αφορούν σε ημεδαπούς, ενώ σε ποσοστό 20%, που αντιστοιχεί σε 3.050 υποθέσεις, αφορούν σε αλλοδαπούς.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Διονύσης Βαλτογιάννης, μετά από περιστατικό βίας στο Παλαιό Φάληρο. Μεταξύ των ερωτημάτων που είχε θέσει ο βουλευτής ήταν και «πόσοι ανήλικοι την τελευταία τριετία έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή τους σε ποινικά αδικήματα, εντός και εκτός σχολικών μονάδων, και πόσοι από αυτούς είναι αλλοδαποί».
iefimerida.gr