Συνολικά 20 Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς χώροι που δεν έχουν απαλλοτριωθεί εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.) του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, που ολοκληρώθηκε η εκπόνησή του και εγκρίθηκε πρόσφατα ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή (ΑΔΑ: ΨΝ2ΜΩ9Ν-ΗΤΖ).
«Διεκδικούμε ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους, γεμάτους ‘ζωή’ και χρήσεις ωφέλιμες για κατοίκους και επισκέπτες. Με το ΕΣΕΚΚ έχουμε πλέον στα χέρια μας έναν ‘οδικό χάρτη’ για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες απαλλοτριώσεις στο μέλλον και να αυξήσουμε τους ελεύθερους χώρους του Δήμου μας και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Το ΕΣΕΚΚ είναι μια σύγχρονη και καινοτόμα προσέγγιση όπου καταγράφηκαν,ιεραρχήθηκαν και προτεραιοποιήθηκαν όλοι οι ελεύθεροι χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι ως ‘Κοινόχρηστοι (ΚΧ)’ ή ‘Κοινωφελείς (ΚΦ)’ στα Σχέδια Πόλης και τα Ρυμοτομικά Σχέδια οικισμών του Δήμου μας και τελούν υπό απαλλοτρίωση, ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, αθλητισμού, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, κλπ.» ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Έργων, Πολεοδομικής και Οικιστικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Μπουχέλος.
Στο πλαίσιο του ΕΣΕΚΚ εξετάστηκαν οι οικισμοί του Δήμου Δυτικής Αχαΐας που διαθέτουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό και οι οποίοι ήταν: Κάτω Αχαΐα, Λάππας, Απιδεώνας και Άνω Μαζαράκι Δ.Κ. Βελιτσών.
Σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκαν τα ρυμοτομικά σχέδια κάθε εξεταζόμενου οικισμού τόσο σε χάρτες όσο και τα ΦΕΚ έγκρισής τους, καθώς και μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτών.
Στην συνέχεια, έγινε εξαγωγή γεωχωρικών δεδομένων (οικοδομικών πολυγώνων) από το e-poleodomia, πραγματοποιήθηκαν διορθώσεις στην γεωμετρία των πολυγώνων και στην περιγραφική πληροφορία, δεδομένου ότι είχαν γίνει τροποποιήσεις οι οποίες δεν είχαν ενσωματωθεί από το e-poleodomia. Ειδικά, την περίπτωση του οικισμού του Λάππα,καθότι δεν διέθετε γεωχωρική αποτύπωση στο e-poleodomia, έγινε γεωαναφορά του ρυμοτομικού χάρτη και ψηφιοποίηση των οικοδομικών τετραγώνων.
Από το σύνολο του εγκεκριμένου ρυμοτομικού κάθε οικισμού έγινε αρχικά εξαγωγή μόνο των εγγραφών που αφορούσαν κοινόχρηστους (ΚΧ) και κοινωφελείς (ΚΦ) χώρους, από τους οποίους αφαιρέθηκαν
-οι ιδιόκτητοι χώροι του Δήμου, καθώς για αυτούς δεν συντρέχει λόγος απαλλοτρίωσης, αλλά και
-οι υλοποιημένοι χώροι (πχ Δημαρχείο, Σχολεία, κτλ.), καθώς έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη χρήση τους.
Για τους οικισμούς Απιδεώνα, Λάππα και Άνω Μαζαράκι, δεν εντοπίστηκαν τελικά ΚΧ και ΚΦ χώροι για τους οποίους συντρέχουν λόγοι απαλλοτρίωσης. Για τον οικισμό της Κάτω Αχαΐας εντοπίστηκαν είκοσι (20) ΚΧ και ΚΦ χώροι, οι οποίοι αξιολογήθηκαν βάση της αναγκαιότητας τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό και ιεραρχήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις δράσεις του ΕΣΕΚΚ του Δήμου για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης τους.
Η εκπόνηση «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας», συνολικού ποσού 29.940,28 ευρώ,χρηματοδοτήθηκε από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2): «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2021» του Πράσινου Ταμείου και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (ΔΤΕ) και το Αυτοτελές Τμήμα Πολεοδομίας (ΥΔΟΜ) του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με ανάδοχο την ένωση των εταιρειών «Living Prospects, Υπηρεσίες Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΕΠΕ» και «Ecobridge Consulting, Υπηρεσίες Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΙΚΕ».
Εγκρίθηκε Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων
09 Οκτ 2024
10:54
Όσα ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Έργων, Πολεοδομικής και Οικιστικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Μπουχέλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr