Με την τιμή του ελαιολάδου στα ύψη, ας σιγουρευτούμε ότι τουλάχιστον παίρνουμε αυτό που αγοράζουμε.

Τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι πλέον αποδεδειγμένα για την καρδιαγγειακή υγεία και τον εγκέφαλο, ενώ αποτελεί σημαντική τροφή για την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Για να έχουμε, όμως, όλα τα οφέλη στο έπακρο, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που προμηθευόμαστε είναι καθαρό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι όχι νοθευμένο, με προσμίξεις ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να απαλλαχτεί από αρνητικές χημικές και γευσιγνωστικές του ιδιότητες.

Ένας τρόπος είναι να το βάλετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Αν το λάδι «παγώσει» και δεν χύνεται, είναι ένα καλό σημάδι ότι το λάδι είναι εξαιρετικά παρθένο. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, δεν είναι 100% ασφαλής και αξιόπιστη, τόσο για πρακτικούς, όσο και για επιστημονικούς λόγους. Μην ξεχνάτε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα ευαίσθητο υλικό και η αποθήκευσή του στο ψυγείο μπορεί να το κάνει να θολώσει, να στερεοποιηθεί και να χάσει τη γεύση και το άρωμά του. Αν πάντως το δοκιμάσετε, μην βάλετε όλο το μπουκάλι, αλλά μια μικρή ποσότητα.

Τι να κάνετε

Αξιοποιήστε τις αισθήσεις σας: Το αληθινό ελαιόλαδο πρέπει να μυρίζει σαν γρασίδι ή κάτι φρουτώδες. Αποφύγετε κάτι που μυρίζει μουχλιασμένο ή ταγγισμένο ή δεν έχει οσμή. Εκτός από τη μυρωδιά, όταν δοκιμάζετε τα ελαιόλαδα, θα πρέπει να αναγνωρίζετε νότες γρασιδιού, φρούτων και αμυγδάλου. Επιπλέον, είναι καλό σημάδι αν το ελαιόλαδο έχει πικρή γεύση (όχι υπερβολική) και είναι πιπεράτο (μπορεί να την αισθάνεστε στο πίσω μέρος του λαιμού σας). Μην ανησυχείτε τόσο πολύ για το χρώμα, καθώς μπορεί να έχει από πρασινωπή μέχρι αχυρένια απόχρωση.

Αγοράστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που πωλείται σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι και αποφύγετε τα διαφανή ή πλαστικά μπουκάλια. Το φως, μαζί με τη θερμότητα και το οξυγόνο είναι εχθροί του ελαιολάδου και μπορεί να υποβαθμίσουν το προϊόν. Επομένως, το σκούρο γυαλί που φιλτράρει το φως είναι πολύ σημαντικό. Αν το λάδι σας είναι σε διαφανές γυαλί ή πλαστικό, η ποιότητα είναι πιθανότατα χαμηλή.

Τέλος, μην προτιμάτε λάδι που δεν γράφει ημερομηνία συγκομιδής ή ημερομηνία λήξης. Υπολογίστε ότι η διάρκεια ζωής του είναι από 18 έως 24 μήνες και αποφύγετε λάδια που μπορεί να λήγουν σύντομα ή έχουν πολύ μακρινή ημερομηνία συγκομιδής.

Πηγή: clickatlife.gr