Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, επηρεάζοντας τόσο το σώμα όσο και την διάθεση. Άλλωστε, προσλαμβάνουμε ζάχαρη καθημερινά από πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα (φυσικά σάκχαρα). Αν ξεπερνάτε όμως το όριο και ειδικά εάν αναζητάτε συχνά επεξεργασμένη ζάχαρη, ίσως έχει έρθει η στιγμή να αναθεωρήσετε.
Μήπως έχετε «κολλήσει»;
Μερικές ενδείξεις, που θα σας προειδοποιήσουν, περιλαμβάνουν:
Έντονη λαχτάρα για ζάχαρη
Καταναλώνετε ζαχαρούχα τρόφιμα ή ροφήματα ακόμα και όταν δεν πεινάτε
Συχνή υπερκατανάλωση τροφών με ζάχαρη
Αλλαγές στη διάθεση, όπως ευερεθιστότητα ή άγχος
Αίσθημα κούρασης ή πρήξιμο μετά το φαγητό
Πώς να μειώσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη
Εάν τα ζαχαρούχα τρόφιμα αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής και μάλιστα τα καταναλώνετε περισσότερες από μία φορές, ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνος για να αλλάξετε συνήθειες. Κάποιοι προτιμούν να κόψουν κατευθείαν όλες τις πηγές πρόσθετης ζάχαρης. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν να μειώσουν σταδιακά την πρόσληψή της. Μερικές συνήθειες που μπορεί να βοηθήσουν:
* Να πίνετε πολύ νερό, ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Συμβάλλει επίσης στην πέψη και τον κορεσμό.
* Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη θα σας χορτάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ θα σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας.
* Τα καλά λιπαρά που θα βρείτε στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, αφομοιώνονται με πιο αργό ρυθμό από ό,τι η ζάχαρη. Έτσι, αποτρέπεται η αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
* Όταν δεν κοιμάστε καλά και αρκετά, απελευθερώνεται περισσότερη από την ορμόνη γκρελίνη, που αυξάνει την όρεξη, ενώ περιορίζεται η λεπτίνη που μειώνει την πείνα. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
πώς να αντιμετωπίσετε το κόλλημα με τη ζάχαρη
* Η άσκηση μειώνει το στρες και αυξάνει τις ενδορφίνες, αντικαθιστώντας έτσι το ισχυρό συναίσθημα που προκαλεί η ζάχαρη.
* Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη, καθώς σας προσθέτουν κενές θερμίδες ενώ αυξάνεται η όρεξη.
Κάποιες αιτίες ή καταστάσεις που αυξάνουν την έντονη επιθυμία για ζάχαρη είναι οι εξής:
Ανισορροπίες: Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανισορροπία σε ορισμένες ουσίες, όπως η σεροτονίνη και το αμινοξύ τρυπτοφάνη (από το οποίο παράγεται η σεροτονίνη), μπορεί να συμβάλει στην επιθυμία για ζάχαρη.
Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα διεγείρουν την πείνα και επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δημιουργώντας την ανάγκη για γλυκό.
Συνήθεια: Κάποιοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρώνε κάτι γλυκό μετά το γεύμα.
Μικρές ποσότητες τροφής: Αν δεν τρώτε αρκετά, το σώμα σας αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση υποσιτισμού, κάτι που μπορεί να σας δημιουργεί λιγούρες.
Άγχος: Το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία για ζάχαρη.
Έλλειψη ύπνου: Η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί με πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ζάχαρη.
Φροντίστε να ελέγχετε την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης και αν χρειάζεται να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και να αλλάξετε συνήθειες. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης φαίνεται να συνδέεται μακροπρόθεσμα με πολλαπλούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, όπως αύξηση βάρους, φθορά δοντιών, φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια, ακόμα και κατάθλιψη.
Εάν παρατηρείτε ότι δεν μπορείτε να περιορίσετε τις ποσότητες, ίσως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ή και κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Σημασία έχει να βοηθήσετε τον εαυτό σας με όποιον τρόπο μπορείτε για να ζείτε όμορφα κάθε στιγμή με έναν υγιές σώμα και ισορροπημένη ψυχολογία.
Πηγή: vita.gr