Εάν πίνετε τακτικά ροφήματα με καφεΐνη, πιθανότατα η υπερβολική ποσότητα να σας προκαλεί νευρικότητα. Ίσως πάλι να είστε από εκείνα τα άτομα που με ένα δεύτερο εσπρεσάκι μετά το γεύμα, αισθάνεστε κουρασμένοι… Τελικά, τι καθορίζει το πώς αντιδρούμε στον καφέ και θα μπορούσαν 2-3 καφέδες παραπάνω την ημέρα να «μπλέκουν» με την ψυχική μας υγεία;

Μπορεί η καφεΐνη να προκαλέσει άγχος;
Οι φυσικές επιδράσεις της καφεΐνης διεγείρουν μια σειρά από σωματικές λειτουργίες, όπως τον πιο γρήγορο χτύπο της καρδιάς και την αύξηση της αναπνοής. Αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί λένε πως «μιμούνται» το άγχος. Έτσι, είναι δύσκολο για το μυαλό μας να αναγνωρίσει ότι αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας δεν είναι άγχος γιατί αισθάνεται το ίδιο.

Περισσότερα από 4 με 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα άγχους και κρίσεων πανικού σε κάποια άτομα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η καφεΐνη, όπως προείπαμε και σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2013 στο Journal of Caffeine Research, δεν μας επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί οργανισμοί μπορούν να την διαχειριστούν ενώ άλλοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτήν και αυτή η διαφορά βασίζεται κυρίως στη γενετική. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να τη μεταβολίζουν πιο αργά από άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παραμένει στο σώμα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σας βάλει σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συμπτωμάτων εάν είστε επιρρεπείς σε αγχώδη συναισθήματα μετά τον καφέ. Πώς θα καταλάβετε εάν ο καφές πυροδοτεί το άγχος σας; Κρατήστε ένα ημερολόγιο για μια εβδομάδα και καταγράψτε κάθε καφέ που πίνετε καθώς και άλλες πηγές καφεΐνης που μπορεί να καταναλώνετε, όπως καφέ χωρίς καφεΐνη (ναι, ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ έχει λίγη καφεΐνη), κόκα κόλα, σοκολάτα ή κάποιο σνακ. Την επόμενη εβδομάδα, αποβάλετε όλη την καφεΐνη, διατηρώντας παράλληλα την υπόλοιπη διατροφή και τις δραστηριότητές σας ίδια. Εάν παλεύετε με το άγχος, πιθανότατα θα παρατηρήσετε μια βελτίωση στα επίπεδά του.

Πώς να περιορίσετε την καφεΐνη εάν πυροδοτεί το άγχος σας
Καλό είναι να περιορίσετε σταδιακά την κατανάλωση καφεΐνης για να αποφύγετε τα συμπτώματα της στέρησης. Τα κοινά συμπτώματα της στέρησης καφεΐνης περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα.

Τι γίνεται αν δεν παλεύετε με το άγχος; Θα πρέπει να περιορίσετε τον καφέ ή το τσάι με καφεΐνη για την ψυχική σας υγεία; Όχι απαραίτητα, λένε οι ειδικοί. Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την κατανάλωση καφεΐνης, η κατανάλωση καφέ με μέτρο μπορεί στην πραγματικότητα να έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Εν κατακλείδι, όπως και με όλα όσα καταναλώνουμε, έτσι και με τον καφέ, το μέτρο είναι σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» και φυσικά τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου είναι εκείνα που θα καθορίσουν το εάν θα πρέπει τελικά ή όχι να απολαμβάνει ένα καφεδάκι παραπάνω μέσα στην ημέρα.

Πηγή: vita.gr