Συνήθως, όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο το έχει κοντά στο κεφάλι του. Παράλληλα, είναι γνωστό πως τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοκύματα, ένα είδος μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Σε αυτούς τους δύο παράγοντες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ιδέα ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εγκεφάλου.

Η πιθανότητα ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ήταν μια μακροχρόνια ανησυχία. Τα κινητά τηλέφωνα -και η ασύρματη τεχνολογία γενικότερα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Επομένως, ήταν ζωτικής σημασίας για την επιστήμη να διευκρινίσει την ασφάλεια της έκθεσης σε ραδιοκύματα από αυτές τις συσκευές.

Με τα χρόνια, η επιστημονική συναίνεση παρέμεινε ισχυρή: δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ραδιοκυμάτων των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή της υγείας γενικότερα.

Η ακτινοβολία ως πιθανό καρκινογόνο
Παρά τη συναίνεση, ωστόσο, περιστασιακά δημοσιεύονται ερευνητικές μελέτες που υποδηλώνουν την πιθανότητα βλάβης. Το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε την έκθεση σε ραδιοκύματα ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Το νόημα αυτής της ταξινόμησης παρεξηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό και οδήγησε σε κάποια αύξηση της ανησυχίας.

Το IARC είναι τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ταξινόμηση των ραδιοκυμάτων ως πιθανών καρκινογόνων ουσιών βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε περιορισμένα στοιχεία από μελέτες παρατήρησης ανθρώπων. Γνωστές και ως επιδημιολογικές μελέτες, παρατηρούν το ποσοστό της νόσου και πώς μπορεί να προκληθεί σε ανθρώπινους πληθυσμούς.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Πρωτοποριακή εξέταση αίματος προσφέρει διάγνωση μέσα σε 1 ώρα

Οι μελέτες παρατήρησης είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουν οι ερευνητές για να διερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί συχνά να είναι προκατειλημμένα.

Η ταξινόμηση του IARC βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες παρατήρησης όπου τα άτομα με καρκίνο του εγκεφάλου ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα αυτού είναι γνωστό ως «μελέτη INTERPHONE».

Η νέα ανασκόπηση των μελετών ανθρώπινης παρατήρησης βασίζεται σε πολύ μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε σχέση με αυτό που εξετάστηκε το 2011.

Περιλαμβάνει πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες μελέτες, που σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα από κινητά τηλέφωνα ή ασύρματες τεχνολογίες δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου.

Κανένας συσχετισμός ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο του εγκεφάλου
Αυτή η νέα συστηματική ανασκόπηση αποτελεί μέρος μιας σειράς συστηματικών ανασκοπήσεων που υλοποιήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιοκύματα.

Παρέχει, λοιπόν, τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα ραδιοκύματα από τις ασύρματες τεχνολογίες δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Είναι, μάλιστα, η πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση σε αυτό το θέμα, καθώς εξέτασε περισσότερες από 5.000 μελέτες, από τις οποίες οι 63, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Ο κύριος λόγος που οι μελέτες αποκλείστηκαν ήταν ότι δεν ήταν πραγματικά σχετικές. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό με τα αποτελέσματα αναζήτησης από συστηματικές κριτικές.

Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου, ή οποιουδήποτε άλλου καρκίνου της κεφαλής ή του τραχήλου.

Επίσης, δεν υπήρχε συσχέτιση με τον καρκίνο εάν ένα άτομο χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο για 10 ή περισσότερα χρόνια (παρατεταμένη χρήση). Το πόσο συχνά το χρησιμοποιούσαν -είτε με βάση τον αριθμό των κλήσεων είτε τον χρόνο που αφιέρωσαν στο τηλέφωνο- επίσης δεν έκανε διαφορά.

Είναι σημαντικό ότι αυτά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες. Δείχνουν ότι, παρόλο που η χρήση ασύρματων τεχνολογιών έχει αυξηθεί μαζικά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν υπήρξε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου.

Προστατευτικά τα διεθνή όρια ασφαλείας για τα ραδιοκύματα
Γενικά, τα αποτελέσματα είναι πολύ καθησυχαστικά. Σημαίνουν ότι τα διεθνή όρια ασφαλείας είναι προστατευτικά. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου κάτω από αυτά τα όρια ασφαλείας και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε αυτά έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Με αυτή την εξέλιξη έρχεται η χρήση ραδιοκυμάτων με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικές συχνότητες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η επιστήμη να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα από αυτές τις τεχνολογίες παραμένει ασφαλής.

Είναι ασφαλές να κοιμάστε με το κινητό δίπλα στο κρεβάτι σας; Tι δείχνει νέα μελέτη

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η νέα έρευνα εξουδετερώνει τις επίμονες παρανοήσεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο του εγκεφάλου. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία από εκθέσεις που σχετίζονται με κινητά τηλέφωνα, και αυτό είναι καλό.