Μια μελέτη που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον καρκίνο του εγκεφάλου και τη χρήση κινητών τηλεφώνων δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ των δύο.

Υπήρχαν ανησυχίες για την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κινητές συσκευές εδώ και δεκαετίες και ο οργανισμός του ΠΟΥ για τον καρκίνο την κήρυξε ως πιθανή καρκινογόνο ουσία για τους ανθρώπους το 2011. Όμως η νέα ανασκόπηση, η οποία βασίζεται σε δεκάδες μελέτες που χρονολογούνται από το 1994, δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που περνούν όλη την ημέρα κάνοντας κλήσεις ή χρησιμοποιώντας τα smartphones τους.

Ο Ken Karipidis, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «είναι πολύ ενθαρρυντικά¬, ιδίως δεδομένου ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει «εκτοξευθεί στα ύψη».

Δεδομένα από 63 μελέτες

Ο ελληνικής καταγωγής ειδικός, ο οποίος εργάζεται για την αρχή ακτινοβολίας και πυρηνικής προστασίας της Αυστραλίας, πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε καμία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου». Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των καρκίνων στον εγκέφαλο και τους σιελογόνους αδένες και της λευχαιμίας με την έκθεση σε ραδιοκύματα που εκπέμπονται συνήθως από ασύρματες τεχνολογίες όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις και τα μόνιτορ για μωρά.

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 63 μελέτες από το 1994-2022, οι οποίες αξιολογήθηκαν από 11 ερευνητές σε 10 χώρες.

Παρά την τεράστια αύξηση στη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας, δεν υπήρξε παρόμοια μεγάλη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων, σύμφωνα με την μελέτη. Αυτό ίσχυε ακόμη και μεταξύ των ατόμων που πραγματοποιούν συχνά μακροχρόνιες τηλεφωνικές κλήσεις ή εκείνων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο συν-συγγραφέας Mark Elwood, καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε: «Κανένα από τα μείζονα ζητήματα που μελετήθηκαν δεν έδειξε αυξημένους κινδύνους», είπε.
Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος

Η μελέτη ακολουθεί άλλες παρόμοιες εργασίες. Ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ζήτησαν περισσότερη έρευνα. Επί του παρόντος ταξινομείται ως «πιθανώς καρκινογόνα», ή κατηγορία 2Β, από τον οργανισμό του ΠΟΥ για τον καρκίνο, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Η αξιολόγηση του ΠΟΥ θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων με καρκίνους του εγκεφάλου, αλλά ο Κεν Καρυπίδης δήλωσε ότι αυτές οι πρώιμες μελέτες ήταν ελαττωματικές. Για παράδειγμα, ορισμένες βασίζονταν σε μελέτες ελέγχου περιπτώσεων που συνέκριναν τις αντιδράσεις ατόμων με καρκίνο του εγκεφάλου με άτομα χωρίς τη νόσο. Αυτό μπορεί να εισάγει μεροληψία επειδή τα άτομα με όγκους στον εγκέφαλο «τείνουν να αναφέρουν υπερβολικά την έκθεσή τους», δήλωσε ο Καρυπίδης.