Τρία νέα περιστατικά νόσησης από τον ιό του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυξάνονται οι περιοχές που επηρεάζονται σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για ένα κρούσμα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αγρινίου, καθώς επίσης και για δύο νέα κρούσματα σε περιοχές των δήμων Ήλιδας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ενώ είχε καταγραφεί ένα ακόμα στο νομό Ηλείας, γεγονός το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, και γι’ αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Συνολικά από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί εννέα περιστατικά, εκ των οποίων 2 στην Αιγιάλεια, 2 στην Δυτική Αχαΐα, 1 στην Πάτρα, 1 στο Αγρίνιο, 2 στην Ανδραβίδα – Κυλλήνη και ένα στην Ήλιδα.

Ιός Δυτικού Νείλου: Μετά την Αιτωλοακαρνανία, κρούσματα και στην Ηλεία
Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται σε 124, εκ των οποίων τα 95 με και τα 29 χωρίς εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), από τις αρχές του έτους έως χθες, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 15.

«Την περίοδο 2024, μέχρι τις 28/08/2024 (ώρα 13.00), έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς, σε 51 Δήμους της χώρας, σε 23 Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα», ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Στους 15 Δήμους υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται οι: Δυτικής Αχαΐας, Αιγιαλείας, Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ενώ πλέον προστέθηκε και ο Δήμος Αγρινίου, ο οποίος σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «πρόκειται για Δήμο (χωρίς πρόσφατη, μέχρι στιγμής, καταγραφή κρουσμάτων κατά την περίοδο 2024) που χαρακτηρίσθηκε ως «υψηλού κινδύνου» κατόπιν συνεκτίμησης τρεχόντων και ιστορικών επιδημιολογικών δεδομένων, εντομολογικών και γεωμορφολογικών δεδομένων».

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Δυτικής Ελλάδας Άννα Μαστοράκου σε δηλώσεις της εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας πως η ίδια είχε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ιατρικούς Συλλόγους και Δήμους) ώστε να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των αρμοδίων εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που προβλέπονται για το επόμενο τριήμερο, ώστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά που ευνοούν την μετακίνηση κουνουπιών, και ζήτησε την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

«Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα, άμεσα στον γιατρό»

«Θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πως, εάν έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία και γαστρεντερικά ενοχλήματα (έμετοι κ.ά.) θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε θεράποντα γιατρό προκειμένου να τους χορηγηθεί η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή» τόνισε η κ. Μαστοράκου, και ξεκαθάρισε πως ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά μόνο από κουνούπια.

Υπογράμμισε δε, πως η φετινή έξαρση οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία έχει συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Για τον λόγο αυτό άμεσα στον Δήμο Αγρινίου ξεκίνησε ενδελεχής ενημέρωση των δημοτών και εντατικοί ψεκασμοί ανά την έκτασή του, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να γίνει στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα μεγάλος ψεκασμός και θα δοθούν οδηγίες στους πολίτες ώστε να μην κυκλοφορούν τις βραδινές ώρες και να μην αφήσουν εκτεθειμένα αντικείμενα στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στους αντίστοιχους δήμους όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Δυτική Ελλάδα έχουν διανεμηθεί ενημερωτικά φυλλάδια για τα μέτρα ασφαλείας και θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από τους αρμοδίους φορείς για την θωράκιση των κατοίκων της περιοχής.

Ι.Σ. Αγρινίου: «Λάβετε μέτρα προφύλαξης»

Εν τω μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου εξέδωσε ανακοίνωση για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για να προφυλάσσονται οι πολίτες από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

«Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνει καθόλου ή παρουσιάζει μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών».

*Εφημερίδα "Γνώμη"