Η διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης θεραπείας και μιας ατυχούς έκβασης μπορεί να εξαρτάται από τον εντοπισμό αυτών των συμπτωμάτων. Η Δρ. Smita Mehra, οδοντίατρος στο The Neem Tree Dental Practice, ρίχνει φως σε κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι σωτήριες.

Συμπτώματα του καρκίνου του στόματος για τα οποία πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό
Επίμονες πληγές ή έλκη
Ανεξήγητη αιμορραγία
Κόκκινα ή λευκά σημάδια
Αλλαγές στη φωνή
Πρήξιμο
1. Επίμονες πληγές ή έλκη
Κάθε πληγή ή έλκος στο στόμα δεν είναι απαραίτητο ότι σηματοδοτεί καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχετε τυχόν επίμονες ή ασυνήθιστες πληγές από έναν γιατρό, εάν δεν εξαφανιστούν εντός δύο εβδομάδων, αναφέρει η Express.

2. Ανεξήγητη αιμορραγία
Οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τους περιβάλλοντες ιστούς καθώς μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία που σπάνε εύκολα, προκαλώντας αιμορραγία.

Ο καρκίνος του στόματος συχνά πυροδοτεί χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να κάνει τους ιστούς πιο ευαίσθητους στην αιμορραγία. Όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως επίμονες πληγές, εξογκώματα, πόνο ή δυσκολία στην κατάποση, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του στόματος.

3. Κόκκινα ή λευκά σημάδια
Αν παρατηρήσετε κόκκινα ή λευκά σημάδια στο στόμα σας που φαίνονται παχιά και λευκά και δεν μπορούν εύκολα να αποξεσθούν, αξίζει να τα ελέγξετε. Αυτά τα σημάδια μπορεί επίσης να εκδηλωθούν ως κόκκινες, βελούδινες περιοχές που είναι συχνά πιο λείες και πιο επίπεδες από τον περιβάλλοντα ιστό, όπως εξηγεί η Mayo Clinic.

Και τα δύο είδη μπορεί να εμφανιστούν στη γλώσσα, στα ούλα, στο εσωτερικό των μάγουλων ή στη βάση του στόματος. Προσέξτε για τυχόν ασυνήθιστα σημάδια που εμφανίζονται στο στόμα σας. Αν και δεν είναι ένα σίγουρο σημάδι καρκίνου του στόματος, εάν επιμείνουν για εβδομάδες, θα μπορούσε να είναι μια έγκαιρη προειδοποίηση.

4. Αλλαγές στη φωνή
Ένα κοινό πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου του στόματος είναι η επίμονη βραχνάδα χωρίς προφανή αιτία, όπως το κρυολόγημα. Η φωνή σας μπορεί επίσης να γίνει τραχιά ή χαμηλότερη. Άλλες αλλαγές που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν μια φωνή που «αναπνέει» και δυσφορία κατά την ομιλία.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να επηρεάσει περιοχές που εμπλέκονται στην παραγωγή ομιλίας, όπως η γλώσσα, ο λαιμός ή το φωνητικό κουτί, οδηγώντας σε αυτά τα συμπτώματα.

5. Πρήξιμο
Καθώς τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται, μπορούν να σχηματίσουν μάζες ή εξογκώματα, προκαλώντας αισθητό πρήξιμο. Οποιοδήποτε σημαντικό οίδημα που αρχίζει να επηρεάζει τη στοματική λειτουργία -όπως δυσκολία στη μάσηση ή στην ομιλία- θα πρέπει να ελέγχεται από έναν επαγγελματία.

Αυτό το σύμπτωμα έρχεται συχνά με σημαντικό πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι βασικός δείκτης για το εάν είναι πιο σοβαρό και χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Το πρήξιμο συχνά οδηγεί σε περαιτέρω διαγνωστικές διαδικασίες, όπως βιοψίες και απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εάν πρόκειται για καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

Άλλα συμπτώματα καρκίνου του στόματος
Απώλεια βάρους
Πόνος στο αυτί
Χρόνια κακοσμία του στόματος
Χρόνιος βήχας ή βήχας με αίμα
1. Απώλεια βάρους
Η σημαντική απώλεια βάρους χωρίς σαφή αιτία συνδέεται συχνά με καρκίνο, όπως ο καρκίνος του στόματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα πολύπλοκο σύνδρομο γνωστό ως καρκινική καχεξία, το οποίο προκαλεί απώλεια μυών και βάρους, ακόμη και όταν η πρόσληψη τροφής είναι επαρκής. Αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στις μεταβολικές αλλαγές που προκαλούνται από τον όγκο.

Ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος μπορεί επίσης να αυξηθεί καθώς καταπολεμά τον καρκίνο, με αποτέλεσμα υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας και απώλεια βάρους. Εάν παρατηρήσετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας ή εάν η αίσθηση της γεύσης εξαφανιστεί εντελώς, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σύμπτωμα που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

2. Πόνος στο αυτί
Ο πόνος στο αυτί χωρίς απώλεια ακοής μπορεί να είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα του καρκίνου του στόματος. Εάν αυτό το ζήτημα επιμένει, θα πρέπει να διερευνηθεί καθώς θα μπορούσε να υποδεικνύει εξάπλωση του καρκίνου σε κοντινές περιοχές όπως ο λαιμός ή η βάση του κρανίου.

3. Χρόνια κακοσμία του στόματος
Ο καρκίνος του στόματος και οι θεραπείες του, όπως η ακτινοθεραπεία, μπορούν να επηρεάσουν τους σιελογόνους αδένες, μειώνοντας την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του στόματος και στην απομάκρυνση των βακτηρίων, επομένως η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος.

Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση και την αποσύνθεση των ιστών στο στόμα, δημιουργώντας μια άσχημη μυρωδιά που συμβάλλει στη χρόνια κακοσμία του στόματος. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε υποφέρει από επίμονη κακοσμία που δεν βελτιώνεται με την καλή στοματική υγιεινή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

4. Χρόνιος βήχας ή βήχας με αίμα
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εξαπλωθεί στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως χρόνιο βήχα και βήχα με αίμα λόγω του όγκου στον πνευμονικό ιστό. Αυτό οφείλεται στη χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την παρουσία ενός όγκου, ο οποίος είναι η αντίδραση του σώματος στην προσπάθεια να καθαρίσει τον ερεθισμό από την αναπνευστική οδό.

Τα καρκινικά έλκη στο στόμα ή στο λαιμό μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βήχα με αίμα, καθώς το αίμα από αυτά τα έλκη μπορεί να αναμιχθεί με το σάλιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλούνται από καρκίνο και εκείνων που προκαλούνται από λοιμώξεις, βρογχίτιδα, φυματίωση ή άλλες πνευμονικές παθήσεις.