«Καμπανάκι» κινδύνου για τις καλλιέργειες και τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, καθώς οι ελάχιστες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάτι εδώ και αρκετά χρόνια για την καλύτερη αξιοποίηση του φράγματος του Πηνειού, είναι ένα σοβαρό θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν γεωπόνοι οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες τους στις νέες συνθήκες, σε αυτές δηλαδή της κλιματικής κρίσης που απαιτούν λιγότερο νερό και μεγαλύτερες αντοχές στην ξηρασία.

Το πρόβλημα της έλλειψης αρδευτικού νερού στα χωράφια της Δυτικής Αχαΐας είναι ιδιαίτερα έντονο πλέον. Από το νερό που καταναλώνεται για τις καλλιέργειες μόλις το 10% προέρχεται από το φράγμα (το υπόλοιπα πάει για τα χωράφια της Ηλείας), ενώ το 90% είναι από γεωτρήσεις.

Οι γεωτρήσεις όμως χωρίς τις βροχές είναι άδειες και οι αγρότες για να βρουν νερό αναγκάζονται και το αντλούν από τη θάλασσα, όμως αυτό όπως έχει αποδειχθεί είναι καταστροφικό για τις καλλιέργειες.

Μόνη λοιπόν λύση για τα χωράφια της Δυτικής Αχαΐας είναι να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης του νερού, τις νέες καλλιέργειες και όλα αυτά με την ελπίδα ότι ο χειμώνας που έρχεται θα φέρει περισσότερες βροχές.

Διαφορετικά από την άνοιξη του 2025 θα υπάρχει ζήτημα, με ότι αυτό σημαίνει σε οικονομικό επίπεδο για τους αγρότες και τους παραγωγούς.