Άνοιξαν πανιά στο Ιόνιο Πέλαγος για 34η φορά τα σκάφη που συμμετέχουν στη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου 2024.Το«Ράλι Ιονίου», όπως είναι πιο γνωστό αποτελεί το μεγαλύτερο ναυταθλητικό γεγονός Ανοικτής Θάλασσας στη Δυτική Ελλάδα.
Την ευθύνη του φετινού Ράλι Ιονίου έχει ο Ι.Ο. Κέρκυρας,σε συνδιοργάνωση με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών, τον Ναυτικό Όμιλο Λευκάδος, τον Ναυτικό Όμιλο Αστακού, τον Ναυτικό Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, τον Ναυτικό Όμιλο Ιθάκης «Πρόοδος», και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο νησί των Φαιάκων, το Σάββατο 3 Αυγούστου.

Φέτος στο Ράλι Ιονίου συμμετέχουν 45 σκάφη, 7 στην κατηγορία International και 38 στην κατηγορία Club, με περίπου 250 ιστιοπλόους από 15 ομίλους: Ι.Ο.Κερκυρας, Ι.Ο.Πατρών, Α.Ν.Ο.Ζακύνθου, Ν.Ο.Παλαιού Φαλήρου, Ν.Ο.Λευκάδος, Ν.Ο.Πρέβεζας, Ι.Ο.ΜαρίναςΓουβιών, Π.Ο.Ι.Α.Θ., Ν.Ο.Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ν.Ο.Κιάτου, Ν.Ο.Κατακόλου, Ι.Ο.Καλαμάτας, Ι.Ο.Ιωαννίνων, Ν.Α.Ο.Βούλας και τον Ν.Ο.Ελλάδος.

Στην πρώτη ιστιοδρομία, που ξεκίνησε χτες στις 12.30 από την Λευκίμμη και κατέληξε στην Λευκάδα (44ν.μ.), η πλεύση δεν έδινε δυνατότητα πολλών επιλογών και οι ιστιοπλόοι στην αρχή αντιμετώπισαν περισσότερο τον έντονο κυματισμό του πελάγους και λιγότερο αέρα, γεγονός που δυσχέραινε την πλεύση τους.
Τα σκάφη που τερμάτισαν πρώτα ανά κατηγορία είναι:

Κατηγορία INTERNATIONAL
1. GLAFKI II – ΚΩΣΤΑΣΠΡΙΦΤΗΣ(IOΚέρκυρας)
2. OKYROIII– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΜΙΑΝΗΣ(NOΛευκάδας)
3. ALEGORIA – ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ(NOD)

Κατηγορία CLUB
Κλάση C
1. ISIDOROS – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΝΟΣ (HORC)
2. EX-ANIMO – ΛΑΖΑΡΟΣΤΣΑΦΤΣΑΡΙΔΗΣ (ΑΝOΖακύνθου)
3. LIGO-LIGO– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΣ ΜΠΟΥΡΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ((ΙO Κέρκυρας)
Κλάση Β
1. 1. TOLMI – ΓΙΑΝΝΗΣΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΙOΚαλαμάτας)
2. IKAROS – ΜΙΛΤΟΣΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ (ΝΟΚιάτου )
3. KORONI II– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (ΝOΛευκάδας)
Κλάση Α
1. CLEOPATRA – ΣΠΥΡΙΔΟΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΥ (IOΚέρκυρας)
2. WOJOWNIKB – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΑΝΘΑΚΟΣ (ΝIOΠρέβεζας)
3. LIRICA – KURKAPETR (IOΜαρίνας Γουβιών)
Στην Κατηγορία CLUB - Κλάση C, την 5η θέση κατέλαβε το σκάφος του Ι.Ο.Π. MARABU, με κυβερνήτη τον Βασίλειο Νταγκουνάκη.

Hαπονομή των επάθλων,της πρώτης ιστιοδρομίας έγινε χθες στην Λευκάδα και σήμερα οι ιστιοπλόοι αγωνίζονται στην δεύτερη ιστιοδρομία, που διεξάγεται από την Λυγιά Λευκάδας, έως τον Αστακό (26ν.μ.)