Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μιλά για πολλά και διάφορα στην τελευταία του συνέντευξη και φυσικά αναφέρεται στο θέατρο.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει τι θα δει το κοινό που θα βρεθεί στο θέατρο για να παρακολουθήσει την παράστασή του.

«Festen» («Οικογενειακή γιορτή», στην ελληνική μετάφραση). Κάποτε, η ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ σας είχε ταράξει. Τώρα ετοιμάζεστε να τη μεταφέρετε στη σκηνή του «Αλμα», με τη Ναταλία Τσαλίκη, τον Γιώργο Ζιόβα, τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο... Θα χρησιμοποιήσετε τον «χειροποίητο» ρεαλισμό της κινηματογραφικής σχολής «Δόγμα 95»;
Στον απόλυτο βαθμό. Αυτή η ταινία δεν μιλά μόνο για την τραυματική ιστορία ενός ανθρώπου. Μιλά για την έννοια της μαρτυρίας και για τους μάρτυρες. To «Festen» είναι μια οικογενειακή γιορτή με τις πόρτες ορθάνοιχτες και πλήθος κόσμου - μόνο τότε βρίσκει ο άνθρωπος τη δύναμη να εκτεθεί. Κάτι, δηλαδή, που κάνουμε και εμείς οι καλλιτέχνες. Χρειαζόμαστε μάρτυρες για να εκτεθούμε.

Θα φέρετε με κάποιον τρόπο το κοινό πιο κοντά στο έργο;
Με τον απόλυτο τρόπο. Το κοινό δεν θα δει μια παράσταση. Θα ζήσει μέσα σε αυτήν. Πώς θα γίνει αυτό; Έχω όλη τη δομή οργανωμένη, την κατασκευή, γιατί όλα θα συμβούν στο κτίριο του «Αλμα», όχι στη σκηνή. Όλο το κτίριο οργανωμένο με βάση αυτό, όλα είναι φτιαγμένα ήδη. Γιατί θα συμβεί σε όλο το κτίριο του «Αλμα», όχι στη σκηνή του «Αλμα», και από εκεί και πέρα... βουτιά στο κενό! Είναι ένα πείραμα. Ξέρω ακριβώς τι θέλω να συμβεί και με ποιον τρόπο θα δουλέψω για να συμβεί. Αν, όμως σας πω ότι ξέρω τι ακριβώς θα συμβεί, θα πω το μεγαλύτερο ψέμα του κόσμου.

Νομίζω ότι κάνετε αυτή τη δουλειά κυρίως για την ανακάλυψη, σωστά;
Ναι, ναι... Το θέμα είναι να καταλάβω και εγώ ποιος είμαι. Αυτό είναι πιο ουσιαστικό από τα «μπράβο». Για αυτό και πολλά από τα πρότζεκτ που επιλέγω δεν είναι ακριβώς ασφαλή. Ήταν τεράστιο ρίσκο, ας πούμε, να πάρω ένα έργο για επτά πρόσωπα, τη «Μηχανή του Τούρινγκ», και να το μετατρέψω σε μονόλογο. Όμως, μόνο έτσι καταλάβαινα τη μοναξιά του ήρωα. Το έργο είχε την αποδοχή που είχε, όμως δεν το ξέραμε από πριν. Οι φίλοι μου έλεγαν ότι θα καταστραφούμε (γέλια), είπε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στη Realife.