Τη χρυσή τομή προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για συμπόρευση αναζητά η αντιπολίτευση στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με απώτερο στόχο τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Από το μεσημέρι της Τρίτης και μέχρι αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε ένα ενιαίο κείμενο το οποίο θα ζητά σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου εκεί να συζητηθεί η απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Τα κόμματα θέλουν να εκμεταλλευτούν το εδάφιο του Κανονισμού της Βουλής με βάση το οποίο αν συγκεντρωθούν οι υπογραφές των 2/5 των μελών της επιτροπής τότε ενεργοποιείται το δικαίωμα της μειοψηφίας και καθίσταται υποχρεωτική η σύγκληση της επιτροπής αλλά και η ακρόαση όποιου προσώπου ζητηθεί από την αντιπολίτευση. Στόχος της αντιπολίτευσης σε πρώτο βαθμό είναι η αίτηση να διαβιβαστεί στη Βουλή το πρακτικό με βάση το οποίο οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ κρίθηκαν νόμιμες.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε πρώτα από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας τώρα που ολοκληρώθηκε και πομπωδώς ανακοινώνεται ότι υπάρχει και πόρισμα, είναι να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να διαβιβαστούν σε αυτή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμα, και να συνεδριάσει διότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία και στη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα που εμπλέκει δυστυχώς και τη δικαιοσύνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Σωκράτη Φάμελλου, του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη Νέα Αριστερά.

Οι αριθμητικοί συσχετισμοί πάντως στην Επιτροπή Θεσμών δείχνουν ότι για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού απαιτείται όχι μόνο η συναίνεση των τεσσάρων αλλά επίσης του ΚΚΕ και δυο ακόμα εκπροσώπων εκ της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των Σπαρτιατών.

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας που εξελίσσεται με πρωτοβουλία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς θα σημάνει νέο κύκλο έντασης στη Βουλή. Κι αυτό γιατί ήδη κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι η υποχρεωτική σύγκλήση της επιτροπής δεν σημαίνει αυτομάτως και ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της αντιπολίτευσης. Με απλά λόγια ακόμα κι αν η επιτροπή συγκληθεί δεν είναι βέβαιο ούτε ότι θα κληθεί η ηγεσία του Αρείου Πάγου ούτε ότι θα υποβληθεί αίτημα για διαβίβαση του πρακτικού.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας με παρέμβασή του στο κοινοβούλιο αναφορικά με το υπό επεξεργασία αίτημα της αντιπολίτευσης είπε: «Από ποια διάταξη του Κανονισμού προκύπτει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετατρέπεται σε όργανο επιθεώρησης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης ή σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο ελέγχου των δικαστικών κρίσεων; Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσβάλλει ή δεν προσβάλλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Ποιος μπορεί να έχει δυνατότητα χορήγησης λήψης του πορίσματος ή της διάταξης αρχειοθέτησης; Μόνο όποιος εμπλέκεται και δικαιολογεί έννομο συμφέρον» δείχνοντας πως μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του πορίσματος.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις (επιτρέπεται η κλήση τους μόνο για λειτουργικά ζητήματας της Δικαιοσύνης προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας) ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρτατο δικαστήριο το οποίο θα κάνει αναψηλάφηση υποθέσεων.

real.gr