H κλιματική κρίση και η μείωση των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει φέρει σημαντικά προβλήματα στις υδροδοτήσεις των μεγάλων αστικών κέντρων, με τη δημοτική αρχή να ισχυρίζεται ότι η ΔΕΥΑ Πατρών έχει πάρει τα μέτρα της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους των περιοχών που ζουν εκτός του κέντρου και κυρίως στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους, το πρόβλημα της υδροδότησης και της μείωσης του νερού είναι από τώρα ορατό.

Περιοχές όπως το Γηροκομείο, η Θέα, το Παυλόκαστρο ή ακόμα και από την άλλη πλευρά του δήμου της Πάτρας, δηλαδή στην Ροδινή και στον Ψαθόπυργο, έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς προβλήματα με την υδροδότηση τους και κυρίως με την πίεση του νερού που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών.  

Όμως, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΥΑ Πατρών και της δημοτικής αρχής το πρόβλημα της έλλειψης νερού γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σε αυτές τις περιοχές εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και των αυξημένων ποσοτήτων που σπαταλούν συγκεκριμένα νοικοκυριά για να ποτίζουν τα χωράφια τους ή ακόμα και τις πισίνες τους.

Πρόκειται για μεγάλες καταναλώσεις που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν δικαιολογούνται και δείχνουν ότι δεν υπάρχει αντίληψη του σημαντικού προβλήματος που δημιουργείται και που πρόκειται να ζήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τα επόμενα χρόνια.

Πάνω στο θέμα της μείωσης του νερού λόγω της κλιματικής κρίσης, στην ΔΕΥΑ Πατρών τονίζουν ότι έχουν έτοιμη την μελέτη για την δημιουργία του νέου διυλιστηρίου και την επέκταση του στον Ριγανόκαμπο, ενώ έχουν προχωρήσει στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του φράγματος του Πείρου - Παραπείρου παίρνοντας από εκεί πάνω από 1.200 κυβικά νερού την μέρα.  

Ωστόσο, σε ότι αφορά το νέο διυλιστήριο τα αιτήματα που έχουν κάνει προς την κεντρική εξουσία για την χρηματοδότηση του έργου ή την ένταξη του σε κάποιο πρόγραμμα, δεν έχουν βρει μέχρι ώρας ανταπόκριση.