Η Moody’s προειδοποίησε τη Γαλλία ότι απειλείται η αξιολόγηση της οικονομίας της εφόσον το πολιτικό μπρα-ντε-φερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές οδηγήσει σε εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας.

Η Moody’s προειδοποίησε ότι οι προοπτικές της γαλλικής οικονομίας θα μπορούσαν από «σταθερές» να μειωθούν σε «αρνητικές» αν παρατηρήσει μεγαλύτερη επιδείνωση στο προσιτό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και επιπτώσεις στην ανάπτυξη ή τον προϋπολογισμό από τις πολιτικές διαβουλεύσεις για την άρση του αδιεξόδου.

Με το θολό τοπίο που προέκυψε από τις κάλπες στη Γαλλία με κανένα κόμμα ή παράταξη να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και το γρίφο της επόμενης κυβέρνησης να παραμένει άλυτο οι επενδυτές ομολόγων βρίσκονται στο κενό μέχρι να προκύψει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και πώς θα αντιμετωπίσει το μη βιώσιμο χρέος της.
Ανησυχία για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Γαλλίας

Το εκλογικό αποτέλεσμα έθεσε τη Γαλλία σε «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», έγραψαν οι αναλυτές της Moody's, «Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε τις καθοδικές πιστωτικές πιέσεις». Και προειδοποίησαν για την πιθανή αύξηση του κόστους των τόκων που καταβάλλονται για το χρέος που θα επηρεάσει την ικανότητα της χώρας να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους.

Την ώρα που τα επιτόκια στην Ευρώπη αρχίζουν να υποχωρούν με την ΕΚΤ να έχει προγραμματίσει νέα μείωση μέχρι το τέλος του έτους, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει εκτιναχθεί μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής με τις αποδόσεις του γαλλικού 10ετούς ομολόγου να είναι σήμερα Τρίτη κατά πέντε μονάδες βάσης υψηλότερες στο 3,22%, ανεβάζοντας το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 64 μονάδες βάσης, από περίπου 50 μονάδες βάσης πριν από την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Μια αναίρεση των χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν από το 2017 ο Μακρον και οι σύμμαχοί του θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την αξιολόγηση της χώρας, εάν αυτή η επιλογή πολιτικής αποφασιζόταν ότι θα έχει «ουσιωδώς αρνητικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις για το αναπτυξιακό δυναμικό της Γαλλίας ή / και τη δημοσιονομική τροχιά», έγραψαν οι αναλυτές της Moody's.