Συνήθως την έλλειψη ενέργειας την αποδίδουμε στην έλλειψη ύπνου. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν πολλές καθημερινές συνήθειες που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αδυναμία που αισθανόμαστε και δυστυχώς δεν τις αντιλαμβανόμαστε καν, καθώς τις περισσότερες φορές τα κάνουμε όλα μηχανικά.

Στέρηση πρωινού

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους με έναν καφέ και μόνο κατά την περίοδο των διακοπών τρώνε ολοκληρωμένο πρωινό. Η μη κατανάλωση πρωινού συνεπάγεται με αίσθημα θλίψης, μελαγχολίας και φυσικά έλλειψη ενέργειας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το φαγητό δίνει ενέργεια στο σώμα μας. Επομένως είναι απόλυτα λογικό, ότι αν δεν τρώμε πρωινό, θα αισθανόμαστε αδύναμοι και κουρασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ακατάστατος χώρος

Μπορεί να μην γίνεται καθημερινά αντιληπτό, αλλά το να εργάζεται κάποιος ή να ζει σε ένα ακατάστατο χώρο απορροφά την ψυχική του ενέργεια. Συγκεκριμένα, ένας υπερφορτωμένος και μη τακτοποιημένος χώρος αυξάνει το άγχος και δημιουργεί έλλειψη συγκέντρωσης. Για την ψυχική μας υγεία, πρέπει καθημερινά να αφιερώνουμε λίγα λεπτά, προκειμένου να τακτοποιήσουμε το γραφείο μας και το σπίτι μας και επίσης να πετάμε οτιδήποτε άχρηστο.

Ανεπαρκής πρόσληψη νερού

Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Αυτό δυστυχώς προκαλεί προβλήματα τόσο στο σώμα μας όσο και στον εγκέφαλό μας, καθώς έχουμε ήδη χάσει μεγάλο ποσοστό των υγρών του σώματος με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κούραση. Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος στον οργανισμό, κάνοντας το πιο παχύρευστο. Συνεπώς, η καρδιά δεν λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και δεν προωθεί σε όλο το σώμα με την ίδια ταχύτητα το οξυγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται οι ιστοί και τα ζωτικά όργανα. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει έλλειψη ευεξίας και ενέργειας.

Εμμονή με το παρελθόν

Το να κοιτάζουμε συχνά παλιές φωτογραφίες, να αισθανόμαστε ενοχές για κάτι που έγινε στο παρελθόν ή να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, δεν βοηθάει κανέναν. Η εμμονή με το παρελθόν, μάς εξαντλεί συναισθηματικά και μας απορροφά όλη μας την ενέργεια, ενώ παράλληλα όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα.

Καθιστικός τρόπος ζωής

Η κίνηση είναι αναγκαία στη ζωή μας, αλλά δυστυχώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να βρούμε λίγο χρόνο για περπάτημα, τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ολιγόλεπτης άσκησης. Εάν καθόμαστε για πολλή ώρα σε μια καρέκλα μπροστά από έναν υπολογιστή, είναι σίγουρο ότι και τα μάτια μας θα κουραστούν και θα αισθανθούμε έντονη υπνηλία. Επίσης η κακή στάση σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην έλλειψη ενέργειας, καθώς προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Πολλές ώρες σε κλειστό χώρο

Η επαφή με τη φύση είναι γνωστό ότι μας χαρίζει ευεξία και μας αναζωογονεί τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το να περνάμε πολλές ώρες κλεισμένοι είτε μέσα σε ένα γραφείο είτε μέσα στο σπίτι, σίγουρα μας προκαλεί μελαγχολία και μία αίσθηση υποτονικότητας. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειαζόμαστε ύπνο, αλλά μια βόλτα στη φύση.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αλλάξουμε κάποια μικρά πράγματα στην καθημερινότητά μας και ίσως να δούμε θεαματικές αλλαγές στη διάθεσή μας. Αξίζει για τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας.