Είναι γνωστό ότι ο αγαπημένος σε όλους Τεύκρος Σακελλαρόπουλος, με τους χιλιάδες ακόλουθους και με τα άρθρα που διαβάζει αρκετός κόσμος στα social media, τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά θα λέγαμε και παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν, με τον κινηματογράφο.

Έχει γυρίσει ήδη αρκετές μικρού μήκους ταινίες, κάποιες εκ των οποίων έχουν διαγωνιστεί και προβληθεί σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Τρεις λοιπόν από αυτές τις δουλειές του κινηματογραφιστή Τεύκρου Σακελλαρόπουλου που ως γνωστόν ζει στην πόλη μας, σε μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της, στα Προσφυγικά, επιλέχτηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Ινδία.

Είναι μια σημαντική επιτυχία για τον Τεύκρο Σακαλλαρόπουλο και για τους συνεργάτες του, αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός πώς θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία, αλλά και την ιστορική – πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας θα προβληθούν σε ένα εντελώς ειδικευμένο κοινό στην Ινδία.

Οι ταινίες που επιλέχτηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού της Ινδίας είναι οι εξής:

«Ζάλογγο – Μετά το Τέλος – Πριν τη Λήξη». 

Μία αφηγηματική μεταφυσική περιπλάνηση σχετική με τα γεγονότα του Ζαλόγγου. 

«Τι με δίδαξε εμένα η Πάτρα» & «Πώς μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν σου».

Ένα αφηγηματικό μεταφυσικό οδοιπορικό στην πόλη, όπου μεγάλωσε και κατοικεί ο δημιουργός.

«Η Ελληνική Φιλοσοφία σε 60 Δευτερόλεπτα». 

Η ταινία έχει τον Αγγλικό τίτλο Greek Philosophy in 60 seconds, διότι ο σκηνοθέτης ήθελε να απευθύνεται σε ξένους. Σε 60 δευτερόλεπτα ακριβώς και χωρίς ούτε μία λέξη παρουσιάζεται ο βασικός πυλώνας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.


Ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος μιλώντας στο patrasevents.gr για το γεγονός ότι τα τρία αυτά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην μακρινή Ινδία στέκεται κυρίως σε αυτό που έχει να κάνει με την Πάτρα.

«Η Πάτρα είναι μια πόλη που με έχει γεμίσει με χαρές και λύπες ενώ ο τεράστιος πλούτος της (είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης) είναι τόσο ισχυρός και ικανός, ώστε να σε καθοδηγήσει να αλλάξεις το παρελθόν σου (και τη μοίρα σου)!

Τα μηνύματα αυτής της ταινίας προφανώς είναι πανανθρώπινα και έχουν την ίδια επίδραση είτε αναφερόμαστε στον άνθρωπο του Δυτικού Πολιτισμού είτε μίας άλλης κουλτούρας, όπως αυτή της μεγάλης Ινδίας.

Είναι σημαντικό για μένα ότι αυτή η προβολή της Πάτρας μέσω της ταινίας μου φεύγει των στενών ορίων αφού θα παρουσιαστεί η πόλη μας με τον καλύτερο (νομίζω) τρόπο στην αχανή και σπουδαία αυτή χώρα».

Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει παρουσιαστεί στο κοινό της Πάτρας, αλλά ο σκηνοθέτης έστειλε αυτή τη φορά μία ενημερωμένη και εμπλουτισμένη εκδοχή αφηγηματικού τύπου και με αγγλικούς υπότιτλους.

Αυτό το είδος και στυλ (μεταφυσικό αφηγηματικό οδοιπορικό) φαίνεται πως έχει μεγάλη επιρροή, αφού μόλις πριν από ένα μήνα η άλλη του ταινία για το Ζάλογγο προκρίθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Λουτρακίου, όπου και προβλήθηκε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι επιλεγμένες ταινίες θα προβάλλονται και σε φυσική μορφή αλλά και διαδικτυακά ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία του Φεστιβάλ με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ινδίας. 

Οι ταινίες εκτός της κανονικής θέασης στοχεύουν και στο Πανεπιστημιακό κοινό, ενώ στη Noida (προάστιο του Νέου Δελχί) ευρίσκεται η έδρα εθνικών καναλιών και κινηματογραφικών στούντιο της Ινδίας.


*Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από την ταινία «Τι με δίδαξε εμένα η Πάτρα» & «Πώς μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν σου».