Ένα πιστό αντίγραφο πλοίου βίκινγκ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Μώλο της Πάτρας.

Το "Saga Farmann" έκανε στάση στην πόλη μας για ανεφοδιασμό πηγαίνοντας από Αθήνα - Κέρκυρα.

Φυσικά έγινε αντικείμενο φωτογράφισης από μικρούς και μεγάλους που δεν σταμάτησαν να το αποθανατίζουν με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Τι είναι το Saga Farmann

Το Saga Farmann είναι ανακατασκευή του αποκαλούμενου Klåstadship - γνωστού ως το τέταρτο πλοίο των Βίκινγκς της Νορβηγίας. Το αυθεντικό σκάφος είχε ανακαλυφθεί από το 1893, μα η ανασκαφή του έγινε το 1970, και πλέον εκτίθεται στο μουσείο Slottsfjellmuseet στο Τένσμπεργκ της Νορβηγίας. Είχε βρεθεί σε χωράφι στην ενδοχώρα, καθώς προέρχεται από μια εποχή όπου τα νερά βρίσκονταν ψηλότερα από ό,τι σήμερα. Είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα περίμενε κανείς όταν σκέφτεται την εικόνα ενός «ντρακάρ» των Βίκινγκς- και, όπως εξήγησε στη HuffPost Greece το πλήρωμά του- ντυμένο με ενδυμασίες της εποχής των Βίκινγκς- ήταν πιθανότατα εμπορικό πλοίο, ικανό μάλιστα να μεταφέρει φορτίο περίπου 20 τόνων. Το φορτίο του αρχικού σκάφους ήταν ακονόπετρες και ενδεχομένως πρόβατα. Θεωρείται πως κόλλησε στα νερά του κόλπου του Κλάσταντ, κοντά στο Λάρβικ της Νορβηγίας κατά το 1000 μΧ, και ανακαλύφθηκε περίπου 900 χρόνια μετά- για την ακρίβεια, περίπου το 40%. Ωστόσο τα απομεινάρια που σώζονταν έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το σχήμα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, επιτρέποντας την ανακατασκευή του, σε συνδυασμό με όσα ήταν γνωστά για τα πλοία των Βίκινγκς της περιόδου.

Την ανακατασκευή του ανέλαβε το Oseberg Viking Heritage Foundation, χρησιμοποιώντας τεχνικές η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αποδειχθεί. Το αποτέλεσμα, όπως σημειώνει το πλήρωμα, είναι πιστό αντίγραφο του αυθεντικού πλοίου, που μπορεί να ταξιδεύει όπως ο μακρινός του προκάτοχος- και προκαλεί εντύπωση σε όποιο σκάφος το συναντήσει στα ανοιχτά (αν και, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αποφεύγουν να πλησιάζουν τα μεγάλα πλοία). Πρόκειται για ένα σκάφος μήκους 21 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων- αρκετά μεγαλύτερο από τα ευρύτερα γνωστά «ντρακάρ».