Ο γνωστός επιχειρηματίας Φώτης Δούβρης της γνωστής πατρινής εταιρείας με τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών «Δούβρης Α.Ε», έχοντας μια μεγάλη εμπειρία πάνω στον τομέα των κλιματιστικών, μας αναφέρει πως υπάρχει μια ουσιαστική αλλαγή στην αγοραστική τάση, από το καταναλωτικό κοινό.

«Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες κλιματιστικών, με την τιμή τους να είναι ανάλογη με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Τα φθηνά κλιματιστικά, τα μεσαίας κατηγορίας και τα ακριβότερα.

Τα χαμηλής απόδοσης κλιματιστικά επιλέγονται κυρίως από φοιτητές ή από ιδιοκτήτες που προορίζουν το ακίνητο τους για μίσθωση, είτε για διαμονή σε νοικιασμένους χώρους. Ο κόσμος έχει καταλάβει πλέον ότι τα φθηνά κλιματιστικά, με την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει, δεν έχουν τις ανάλογες αποδόσεις, ούτε την χειμερινή περίοδο, αλλά ούτε και τους καλοκαιρινούς μήνες.


Για παράδειγμα, τα φθηνά κλιματιστικά, κατά την λειτουργία τους το χειμώνα σε θερμοκρασίες εξωτερικού περιβάλλοντος κοντά στους 5 βαθμούς, υπάρχουν διαστήματα που κάνοντας απόψυξη, δεν μπορούν να βγάλουν ζεστό αέρα οπότε βγάζουν κρύο αέρα ή στην καλύτερη χλιαρό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο καταναλωτής να νομίζει ότι η εγκατάσταση έχει παρουσιάσει βλάβη.

Δεν υπάρχει καμία βλάβη. Το κλιματιστικό επανέρχεται. Αυτό συμβαίνει διότι έχει υποστεί το φαινόμενο της "κόρωσης" λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την χαμηλή απόδοση στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Αντίθετα, υπάρχουν κλιματιστικά μεσαίας και υψηλότερης κατηγορίας που έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να αποδίδουν υψηλές υπηρεσίες σε συνθήκες εξωτερικών θερμοκρασιών και στους - 15 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, αλλά και στους + 45 βαθμούς το καλοκαίρι, χωρίς κανένα πρόβλημα και με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις».


Έτσι τελικά επιλέγουν να δώσουν κάποια χρήματα παραπάνω για να προχωρήσουν στις αγορές μεσαίων ή υψηλής κατηγορίας κλιματιστικών, έτσι ώστε να μπορούν χωρίς προβλήματα να ζεσταίνουν τον χώρο τους τον χειμώνα και να δροσίζονται το καλοκαίρι, στοχεύοντας με μια τέτοια αγορά να διασφαλίσουν την άνετη διαμονή στον χώρο τους.

Η διαφορά της τιμής ενός χαμηλής απόδοσης κλιματιστικού από τις δύο άλλες κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Δούβρη, κυμαίνεται μεταξύ των 100 και των 150 ευρώ. "Το ποσό ασφαλώς δεν είναι ευκαταφρόνητο, όμως δεν είναι και τεράστιο και αξίζει την επένδυση μιας και θα το αποσβέσουν με την επιπλέον οικονομία που προσφέρουν. 

Οι οικογένειες πια και αυτοί που αγοράζουν ένα κλιματιστικό για το σπίτι τους, κοιτάζουν πρώτα την απόδοση τους, αλλά και την ενέργεια που καταναλώνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, ώστε να έχουν το λιγότερο δυνατόν κόστος σε ρεύμα. 


To μυστικό στα σύγχρονα κλιματιστικά τύπου inventer, σύμφωνα με τον κ. Δούβρη, για να μπορεί κάποιος να κάνει οικονομία μειώνοντας το κόστος ενέργειας είναι πως «Δεν πρέπει να ανοίγεις και κλείνεις ένα σύγχρονο κλιματιστικό για μικρά χρονικά διαστήματα πολλές φορές. Το κόστος ενέργειας είναι πολύ μικρότερο όταν το έχεις σε μία σταθερή θερμοκρασία αφού με αυτόν τον τρόπο καταναλώνουν λιγότερο.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά την εκκίνηση τους φτάνουν γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία και μετά μειώνουν στροφές του μηχανήματος ώστε να αναπληρώνουν απλά τις απώλειες, άρα τότε λειτουργούν σε κατάσταση inverter και κάνουν την επιθυμητή οικονομία».

Ινφο

Κατάστημα 1ο Μαιζώνος 54-56 Πάτρα, τηλ επικ. 2610 622137,

Κατάστημα 2ο  Ακρωτηρίου 62 Πάτρα, τηλ επικ. 2610 361541,

Site: http://www.douvris.gr/

Δούβρης Ηλ. Συσκευές on facebook: https://www.facebook.com/douvrisae/