Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο «Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2024», συμπράττοντας με τους εκ των κορυφαίων σολίστες Αναστάσιο Πάππα (πιάνο) και Δημήτρη Σουκαρά (κιθάρα), υπό τη διεύθυνση του έμπειρου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, μέσα από μια μουσική ξενάγηση σε Λάτιν και jazz ρυθμούς, παρουσιάζοντας ένα άκρως απαιτητικό βιρτουόζικο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην καστροπολιτεία της «Αχαΐα Κλάους». Μια μουσική περιήγηση στα πλούσια ηχητικά τοπία του νότιου Μεξικούσε συνδυασμό την τεχνική δεξιοτεχνία της Ανδαλουσιανής κιθάρας.

Οι φίλοι της μουσικής θα απολαύσουν επίσης το κονσέρτο του George Gershwin για πιάνο, το οποίο στη συγκεκριμένη συναυλία θα ακουστεί σε διασκευή για τζαζ πιάνο τρίο και ορχήστρα σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση που κινείται από την κλασική μουσική μέχρι τη jazz, το bebop, το funk και το blues.

Ο Μεξικανός συνθέτης και σημαντικός παιδαγωγός της Μουσικής και μελετητής της παραδοσιακής μεξικάνικης μουσικής,ManuelPonce (1882-1948), συνέθεσε το Κοντσέρτο για κιθάρα «ConciertodelSur» για τον θρυλικό Ισπανό κιθαριστή AndresSegovia, ο οποίος και ήταν ο σολίστ στην πρεμιέρα το 1941.

Το Κοντσέρτο, όπως και τα περισσότερα έργα για σόλο κιθάρα του Πόνσε, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου της κιθάρας. Είναι σαφώς το σημαντικότερο κοντσέρτο για κιθάρα που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και ξεχωρίζει όχι μόνο για τις δεξιοτεχνικές του απαιτήσεις αλλά και για την εξαιρετική ηχητική ισορροπία που επιτυγχάνει ανάμεσα στον σολίστα και την ορχήστρα.

Παράλληλα, λίγα χρόνια πιο πριν, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης (μετέπειτα Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης) και ο τότε διευθυντής της, Βάλτερ Ντάμρος παρήγγειλαν στον τότε νεαρό συνθέτη GeorgeGershwin (1898-1937), μετά την τεράστια επιτυχία της Γαλάζιας Ραψωδίας (1924), ένα Κοντσέρτο για πιάνο. Το έργο γράφτηκε την επόμενη χρονιά (1925) και στις 3 Δεκεμβρίου δόθηκε η πρεμιέρα με σολίστα τον ίδιο τον συνθέτη. Ο Gershwin ήθελε να αποδείξει με το Κοντσέρτο, αφενός ότι η επιτυχία της Γαλάζιας Ραψωδίας δεν ήταν τυχαία και αφετέρου πως το «πεδίο» πρόσμιξης των στιλ της λόγιας μουσικής και της τζαζ ήταν εξαιρετικά γόνιμο και άξιζε να εξερευνηθεί περαιτέρω. Ενώ η Γαλάζια Ραψωδία γράφτηκε σε 3 εβδομάδες, το Κοντσέρτο απασχόλησε τον συνθέτη για πολλούς μήνες. Το πρώτο και το τρίτο μέρος αξιοποιούν στοιχεία του δημοφιλούς Charleston, ενώ το δεύτερο στοιχεία Blues.

Πρόγραμμα συναυλίας:
Manuel Ponce (1882-1948) - Concerto del Sur
Σολίστ: Δημήτρης Σουκαράς (κιθάρα)

GeorgeGershwin (1898-1937) - PianoConcertoinF (Διασκευή για τζαζ πιάνο τρίο και ορχήστρασε 1ηπανελλήνιαεκτέλεση) Σολίστ: Αναστάσιος Πάππας (πιάνο),Βιλέν Καραπετιάν (μπάσο), Κωνσταντίνος Ποταμιάνος (τύμπανα).

ΔιεύθυνσηΟρχήστρας: ΝίκοςΧαλιάσας

Προμήθεια εισιτηρίων: ticketservises.gr, δισκοπωλείο joe records (Καραϊσκάκη 134),Βιβλιοπωλείο Ροδόπουλος (Κορίνθου 274), Βιβλιοπωλείο Discover (Βούρβαχη 3).
Τιμές εισιτηρίων: Γενική εισοδος 10.00€,φοιτητικό – άνεργοι και άτομα άνω των 65 ετών 7,00€, ομαδικό 5.00€