“Καμπανάκι” για τις τιμές των ακινήτων έκρουσε η Τράπεζα της Ελλάδας μέσω της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της καθώς βλέπει συνέχεια στο ράλι και αυξήσεις που είναι δυσανάλογες προς τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Μάλιστα η ΤτΕ αναφέρει πως τα τελευταία επτά χρόνια οι τιμές στα ακίνητα έχουν καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 66,4% και πως «έτρεξαν » με 10,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 (Ιανουαρίου-Μαρτίου). Η εξέλιξη αυτή είναι υπερπολλαπλάσια από την αύξηση στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Δηλαδή υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και των υψηλών επιπέδων των τιμών και αυτό το τροφοδοτεί η ζήτηση από το εξωτερικό και το αυξημένο κόστος κατασκευής και δανεισμού σύμφωνα με την ΤτΕ.
Οι τιμές των ακινήτων
Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία και το επόμενο διάστημα με κινητήριες δυνάμεις τον τουρισμό, τη βελτίωση των υποδομών και τη σταδιακή ανανέωση του κτιριακού αποθέματος.
Ωστόσο την ίδια στιγμή σημειώνει πως εστίες αβεβαιότητας αποτελούν η ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, ο αυξημένος πληθωρισμός και το υψηλό κόστος κατασκευής, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τον περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό.
Επίσης η ΤτΕ αναφέρει πως συνεχίστηκε η ανοδική τάση των τιμών στα διαμερίσματα και κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του 2024 με υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης. Αυτό συνέβη επειδή οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ενώ για το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της Τράπεζας για τα ακίνητα κατά παλαιότητα. Όπως αναφέρεται το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,8% οι τιμές στα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) σε σχέση με αυτόν των παλαιών διαμερισμάτων (10,1%). Ενώ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2023 εντονότερος ρυθμός αύξησης υπήρξε στα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων (14,5% και 12,7% αντίστοιχα).
Κατά γεωγραφική περιοχή, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η περιοχή της Θεσσαλονίκης και, ως σύνολο, οι λοιπές περιοχές της χώρας καταγράφουν εντονότερους ετήσιους ρυθμούς αύξησης από το μέσο ετήσιο ρυθμό για το σύνολο της Ελλάδος (12,2% και 12,1% αντίστοιχα), ενώ οι άλλες μεγάλες πόλεις κατέγραψαν μέσο ετήσιο ρυθμό οριακά στα ίδια επίπεδα με το σύνολο της χώρας (10,3%). Ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην περιοχή της Αθήνας κατέγραψε αισθητά χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το μέσο ετήσιο ρυθμό πανελλαδικά (9,4%), αλλά το επίπεδό του ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό του β΄ τριμήνου του 2008.
Για την επίλυση του προβλήματος
Ενώ όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματος περί αύξησης τιμών στα σπίτια η ΤτΕ αναφέρει πως οι παρεμβάσεις που έγιναν πρόσφατα για τον περιορισμό της επενδυτικής ζήτησης αναφορικά με τα οικιστικά ακίνητα σε περιοχές πρώτης κατοικίας (βραχυχρόνιες μισθώσεις, Golden Visa) εκτιμάται πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της προσφοράς κατοικίας προσιτής αξίας.
Μεταξύ άλλων η ΤτΕ αναφέρεται και στο θέμα των ξένων επενδύσεων. Όπως τονίζεται η δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων κατά το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024 αποτυπώνεται στα στοιχεία της Golden Visa αλλά και σε άλλους συναφείς δείκτες. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων κατέγραψαν θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής (4,6%) και ανήλθαν σε 520 εκατ. ευρώ, έναντι 497 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.