Προκαλεί δέος και κυρίως αποτροπιασμό το γεγονός ότι περισσότερα από 30.000 στρέμματα κάηκαν σε περίπου 12 ώρες από τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε, την Παρασκευή, στο Μαστραντώνι της Τριταίας!

Ειδικότερα, με βάση την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκύπτει το θλιβερό συμπέρασμα ότι η εκτιμώμενη συνολική έκταση που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά ανέρχεται σε περισσότερα από 35.000 στρέμματα!

Και να σκεφτεί κανείς ότι εκείνη την ημέρα η Αχαΐα είχε συμπεριληφθεί στις περιοχές της χώρας όπου ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ήταν μεγάλος, εντασσόμενη στην κατηγορία 4.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι προφανείς, ενώ δεν μπορεί αυτές να μετατοπίζονται και να επικεντρώνονται στο πεδίο της ατομικής ευθύνης, του πολίτη που δεν καθάρισε το οικόπεδό του, με σταθερή αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ναι, ως πολίτες, έχουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, αλλά δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υψηλών απαιτήσεων αποστολή που καλείται να επιτελέσει.  

Εν μέσω μιας πολύς δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, ο αρμόδιος υπουργός, Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αντί να μεριμνήσει για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε εξοπλισμό, επιδίδεται σε επικοινωνιακά τερτίπια.

Την περασμένη Τετάρτη έσπευσε να διακινήσει fakenews, “βαφτίζοντας” εμπρηστές δύο πολίτες που επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά στη Λεωφόρο Βάρης -Κορωπίου στην έναρξη της εκδήλωσης της.

Και το βράδυ του Σαββάτου, μετά από τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Κερατέα, έσπευσε με αναρτήσεις στο Facebook να μοιράζει συγχαρητήρια στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο δίνει μια άνιση μάχη όλες αυτές τις ημέρες!

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, στους εθελοντές που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, αλλά και στους συμπολίτες μας που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν. Και παρά το γεγονός ότι αποφεύγουμε τον καταλογισμό ευθυνών εν μέσω κρίσης, δεν μπορούμε να μην επισημαίνουμε τα αυτονόητα, με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.