Το 90% της εστίασης είναι ενωμένο σε σχέση με τη κόντρα που έχει ανοίξει με τη δημοτική αρχή για το θέμα της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. 

Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον κύκλοι του ΣΚΕΑΝΑ. Επαγγελματίες από όλες τις πιάτσες της εστίασης που θεωρούνται από αυτές που έχουν και τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και πληρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά στα τέλη, είναι μαζί. Από την Ηφαίστου και την Τριών Ναυάρχων έως στην Ρήγα Φεραίου, την πλατεία Όλγας, την πλατεία Γεωργίου και τα Ψηλαλώνια. 

Το 10% είναι αυτοί, που σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΕΑΝΑ, δεν πληρώνουν τα τέλη ή δεν έχουν άδεια, οπότε τους συμφέρει να συνεχίζεται αυτό το άναρχο καθεστώς που υπάρχει στην πόλη σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα και τους νόμους που ισχύουν, αλλά στην πράξη δεν έχουν κανένα αποτύπωμα. 

Όπως για παράδειγμα η κανονιστική του 2017 που ορίζει συγκεκριμένα πράγματα για τους κοινόχρηστους χώρους, τις πλατείες και τους πεζόδρομους τα οποία είναι αναχρονιστικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει νέα κανονιστική και η ισχύουσα στηρίζεται σε αυτή της δεκαετίας του '90 με τις καρέκλες του "σκηνοθέτη". 

Το ζήτημα λοιπόν για την εστίαση είναι αν ο δήμος θα εφαρμόσει αυτά που λέει από τη στιγμή που δεν δέχτηκε την πρόταση του ΣΚΕΑΝΑ, με το 1,20 - 1,30 πλάτος, δηλαδή επί της ουσίας ένα παραπάνω τραπέζι για κάθε κατάστημα, χώρο που έτσι και αλλιώς θα πλήρωνε ο κάθε επαγγελματίας.

Θα μαζέψει τα τραπεζοκαθίσματα από τα μαγαζιά από τις 17 Ιουνίου και μετά; Και αν ναι από πού και ποιες ώρες; Γιατί ο ΣΚΕΑΝΑ υποστηρίζει ότι οι άδειες που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια (από το 2017 και μετά) είναι κυρίως από τις περιοχές του ιστορικού κέντρου. 

Κι αυτό κάτι δείχνει αφού είναι σε αριθμούς δυσανάλογους (από τις 250 άδειες που βγαίνουν περίπου κάθε χρόνο μόνο οι 10 με 15 αφορούν μαγαζιά εκτός κέντρου). Κι όσο για το πότε: Τα μαγαζιά είναι γνωστό ότι βγάζουν τραπεζοκαθίσματα και τα επεκτείνουν αυτά σε πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Το να τα μαζέψουν τα συνεργεία του δήμου τις πρωινές ώρες και το βράδυ να τα ξαναβγάλουν τα μαγαζιά, όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, αυτό δεν λέει και κάτι.