Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να έρθουν άμεσα στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA μερικές από τις αλλαγές αυτές αφορούν τη μικρή μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής. Το ρεπορτάζ παραθέτει ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη: Δηλαδή το ποσό αυτό ενδέχεται να μειωθεί στις 10 χιλιάδες ευρώ από τις 10.920 ευρώ που είναι σήμερα.

«Το αρμόδιο υπουργείο βλέπει πως το μέτρο αυτό είναι εισπρακτικό οπότε σίγουρα δεν θα το αφήσει. Ωστόσο αναμένεται να το τροποποιήσει για να πει ότι κάτι άλλαξε, χωρίς όμως να κάνει ουσιώδη πράγματα», δήλωσε σχετικά ο φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος μιλώντας στο MEGA.

Η δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται να γίνει είναι να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί αυτό υπόψη γιατί μπορεί κάποιος να έχει κάποιες άλλες πηγές εισοδήματος. Οπότε δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ατομική του επιχείρηση για να φορολογηθεί με το τεκμαρτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

Η τρίτη αλλαγή είναι να γίνει ευκολότερη η διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Δεν αποκλείεται η όλη διαδικασία να γίνεται ηλεκτρονικά καθώς σήμερα οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιδείξουν μια σειρά από δικαιολογητικά προς την Εφορία. Για το θέμα αυτό μίλησε ο κ. Αντωνόπουλος. «Θεωρώ ότι σε αυτό δεν θα επέμβει η κυβέρνηση γιατί οι περισσότεροι δεν αμφισβητούν το ότι το τεκμαρτό τους εισόδημα είναι το υφιστάμενο» είπε.

Μια ακόμη αλλαγή που φαίνεται να εξετάζεται είναι η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

Όταν εξελιχθούν τα συστήματα για το θέμα αυτό, τότε το αρμόδιο υπουργείο θα είναι σε πιο εύκολη θέση να διαπιστώνει εάν κάποιος φοροδιαφεύγει. Ουσιαστικά θα γίνονται διασταυρώσεις για το θέμα αυτό εξ αποστάσεως χωρίς καν να παρεμβαίνει ο ηλεκτρονικός έλεγχος. Δηλαδή θα περιοριστούν οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να δεν θα χρειάζεται να λειτουργούν τα τεκμήρια.

Και τέλος εξετάζεται να διασταυρώνονται τα στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του myDATA. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κ. Αντωνόπουλος. «Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη», είπε.

Ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών: Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών διαμορφώνεται ως εξής:

Από 0-3 έτη εργασίας είναι μηδέν ευρώ
Για τα 4 έτη είναι 3.603 ευρώ
Για τα 5 έτη εργασίας είναι 7.316 ευρώ
Για τα 6 έτη εργασίας είναι 10.920 ευρώ
Από 7 έως 9 έτη εργασίας είναι 12.012 ευρώ
Από 10 έως 12 έτη εργασίας είναι 13.104 ευρώ
Για πάνω από 12 έτη εργασίας είναι 14.196 ευρώ

Επίσης ίδια νομοθεσία αναφέρει πως από την υποχρέωση της ελάχιστης αμοιβής απαλλάσσονται οι αγρότες, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας >80%.

Ενώ μείωση στην ελάχιστη αμοιβή 50% έχουν:

Οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79%
Όσοι έχουν τη πρώτη κατοικία τους σε ε χωριά ή σε νησιά.
Οι μονογενείς με ανήλικα τέκνα.
Οι γονείς: Πολύτεκνοι ή τέκνα ΑΜΕΑ >67%