Ποιο είναι το πιο εξωτικό και καλοκαιρινό φρούτο που σας έρχεται στο μυαλό; Ο ανανάς φυσικά! Ζουμερός, νόστιμος, γλυκός και σύμφωνα με την Julia Zumpano, πιστοποιημένη διαιτολόγο της Cleveland Clinic, γεμάτος οφέλη για την υγεία μας.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα με ελάχιστες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι με κομματάκια ανανά (160γρ), παρέχει:

Βιταμίνη C

Βοηθά στην ανάπλαση των ιστών, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ της αποδίδεται αντικαρκινική δράση. Επίσης θεωρείται σύμμαχος της καρδιάς και των αρθρώσεων.

Μαγγάνιο

Ο ανανάς περιέχει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας αυτού του βασικού ιχνοστοιχείου. Το μαγγάνιο έχει υποστηρικτικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών, στην ανοσολογική απόκριση και στο μεταβολισμό.

Φυτικές ίνες

Σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες περιέχεται σε ένα φλιτζάνι ανανά. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για ένα υγιές έντερο και για το αίσθημα του κορεσμού.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ανάμεσα στις θρεπτικότερες βιταμίνες Β που έχει ο ανανάς, είναι η θειαμίνη, η νιασίνη, η Β6 και το φυλλικό οξύ. Είναι ουσίες ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς.

Διάφορα μέταλλα

Το απολαυστικό φρούτο, περιλαμβάνει μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός για τη σωστή λειτουργία, όπως χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο.

Επίσης, ο ανανάς μπορεί να:

Προωθήσει την επούλωση των ιστών

Ο ανανάς είναι γνωστό ότι περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά το δέρμα και τους ιστούς να επουλωθούν. Η βρομελίνη φαίνεται να παράγει ουσίες που καταπολεμούν τον πόνο και το πρήξιμο.

Καταπολεμήσει τη φλεγμονή

Σύμφωνα με την ειδικό, η αντιφλεγμονώδης δύναμη της βρομελίνης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών.

Βοηθά στην πέψη

Οι φυτικές ίνες του ανανά, συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη βρομελίνη, αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να το τεκμηριώσουν σύμφωνα με την Julia Zumpano.

Ενισχύει την απώλεια βάρους

Επιπλέον, ο ανανάς μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος της δίαιτάς μας, επειδή τα ένζυμά του βοηθούν στην καύση του λίπους. Η διαιτολόγος υποστηρίζει ότι μελλοντικά πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες που θα επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα.

Πηγή: ygeiamou.gr