"Μα γιατί τόσα σκουπίδια στους δρόμους και στις πλατείες;".
Αυτή είναι μια μόνιμη ερώτηση που κάνουν οι τουρίστες στους ξενοδόχους, στους εστιάτορες και γενικότερα στους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο και κατά συνέπεια έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους.
Σας προλαβαίνουμε. Δεν μιλάμε μόνο για τον δήμο της Πάτρας όπου οι τελευταίοι τουρίστες που είχαν έρθει στην πόλη στο πλαίσιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος μουάι τάι, δεν πίστευαν τις εικόνες που έβλεπαν στους δρόμους γύρω από τα ξενοδοχεία τους και το "Δ. Τόφαλος", από τα σκουπίδια και τα χόρτα.
Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας από πλευράς σκουπιδιών, ξεκινώντας από την περιοχή του Αράξου και φτάνοντας έως στο Καλαμάκι, στα Νιφορέικα και τον Αλισσό. Μια από τα ίδια και σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τα σκουπίδια και στην περιοχή της Αιγιαλείας από την Ακράτα έως και τα Σελιανίτικα.
Οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στην περιοχή ρωτούν τους ξενοδόχους και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια γιατί τόσα σκουπίδια πεταμένα, γιατί τόση βρωμιά και αυτοί δεν έχουν τι να τους απαντήσουν. Κοκκινίζουν, ντρέπονται και δεν έχουν τι να πουν.
Ανάλογο πρόβλημα, για να ήμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει μόνο στις τουριστικές περιοχές της Αχαΐας, αλλά σε ακόμα πιο τουριστικά μέρη της Ηλείας, σε δήμους του γειτονικού νομού. Κι σίγουρα δεν μπορεί να είναι όλοι οι δήμοι κακοί, κάτι γίνεται με το όλο θέμα.
Προφανώς οι ρίζες του προβλήματος κρύβονται στην υποστελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος και στο γεγονός ότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα για να βρουν τη λύση στα σκουπίδια μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως η ουσία δεν αλλάζει. Ή καλύτερα οι εντυπώσεις γιατί στο θέμα μας οι εντυπώσεις είναι που μετράνε.
Κι οι εντυπώσεις των τουριστών που έρχονται στην περιοχή μας και φεύγουν κάθε άλλο παρά καλές είναι στο θέμα της καθαριότητας που για αυτούς έχει να κάνει με την νοοτροπία των πολιτών και τον πολιτισμό της ίδιας της χώρας.