Το χρόνιο στρες έρχεται με μια μοναδική σωματική εμπειρία για όλους μας. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι, όταν είναι αγχωμένοι, εμφανίζουν έντονους πονοκεφάλους ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν τριχόπτωση. Άλλοι βιώνουν πόνο στο σαγόνι τους, πιθανότατα από το σφίξιμο της γνάθου ενώ οι εξάρσεις ακμής, οι ακανόνιστες περίοδοι ή και οι στομαχικοί πόνοι είναι μερικά από τα «συμπτώματα» του άγχους στο σώμα. Και παρόλο που μπορεί να έρθει ως έκπληξη, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα πόδια σας ειδοποιούν ότι είστε πολύ αγχωμένοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια μυοσκελετική απόκριση στο στρες, με άλλα λόγια, μια αντίδραση στα οστά, τους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μαλακούς ιστούς μας, προκαλείται από μια ενοχλητική βιολογική διαδικασία γνωστή ως «απόκριση πάλης ή φυγής».

Τρεις τρόποι που τα πόδια σας θα σας… «προειδοποιήσουν» όταν τα επίπεδα άγχους αγγίζουν επικίνδυνα επίπεδα, περιλαμβάνουν:
Κρύα πόδια

Τα κρύα πόδια όπως επισημαίνουν οι ειδικοί μπορεί πράγματι να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα άγχους. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια της «απόκρισης πάλης ή φυγής», το αίμα και το οξυγόνο σπεύδουν στην κεντρική μάζα και σε όλα τα κύρια όργανα, αφήνοντας λιγότερο διαθέσιμα για τα άκρα, όπως τα χέρια και τα πόδια σας.

Εάν τα κρύα πόδια σας ταλαιπωρούν συχνά, οι ειδικοί συνιστούν να «βγάζετε τα παπούτσια σας και να μουλιάζετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό και λουτρό αλατιού Epsom για 15-20 λεπτά και μπορείτε ακόμη να προσθέσετε το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο».

Το μαγνήσιο που περιέχεται στο άλατα Epsom πιστεύεται ότι βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης και ανακουφίζει από το στρες.
Μούδιασμα ή τσιμπήματα

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα συμβαδίζουν… με τα κρύα πόδια. Όταν το αίμα και το οξυγόνο στα πόδια σας «φεύγουν» προς ένα άλλο σημείο, μπορεί να αισθανθείτε να μουδιάζουν ή ακόμα και μικρά τσιμπήματα.

Για να διευκολύνετε την κατάσταση, οι ειδικοί προτείνουν να «κάνετε απαλό μασάζ και να κάνετε διατάσεις στα πόδια σας».
Μειωμένη ευελιξία και δυσφορία

Η «απόκριση πάλης ή φυγής» μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση σε ολόκληρο το σώμα. Αλλά όταν αυτή η ένταση βρίσκεται στα πόδια μας, μπορεί να είναι έντονα άβολη. Αν νιώθετε πάλι τα πόδια σας δύσκαμπτα, δοκιμάστε ένα απαλό μασάζ με μερικές ήπιες διατάσεις.

Αν τα συμπτώματα παραμένουν, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Πηγή: vita.gr