Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που έχει έδρα την Πάτρα, διοργάνωσε από τις 26 Μαΐου 2024 έως 3 Ιουνίου 2024 Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchange) στα πλαίσια του Erasmus+ Βασική Δράση 1 (ΚΑ1) με τίτλο “Empowering Youth in Employability–EYE”, (2023-1-EL02-KA151-YOU-000121291), στα Σελιανίτικα Αχαΐας.
Στην Ανταλλαγή Νέων συμμετείχαν συνολικά 43 νέοι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία και Βουλγαρία). Κατά τη διάρκεια του σχεδίου, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με την ανεργια και την νεανική απασχολησιμοτητα, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και εργαστήρια μη τυπικής μάθησης και να γνωρίσουν τον πολιτισμό άλλων Ευρωπαϊκών εθνικοτήτων.

Βασικός στόχος της Ανταλλαγής Νέων αποτελεί η κατανόηση του προβλήματος της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν λιγότερες ευκαιρίες: νεοι με οικονομικά, κοινωνικά, γεωγραφικά εμπόδια, πολιτιστικές διαφορές και άλλου είδους διακρίσεις. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει την Ευρώπη, είναι ιδιαίτερης σημασίας η παροχή δεξιοτήτων στους νέους για την επαγγελματική τους εξέλιξη, αλλά και για τη συνδρομή στην κοινωνική και προσωπική τους εξέλιξη.
Επομένως, αυτή η Ανταλλαγή Νέων στοχεύει στην υπέρβαση των εμποδίων και τη γεφύρωση του κενού που υπάρχει υποστηρίζοντας τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες, όπως ενίσχυση και ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των νέων, μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στις δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης και στα
εργαστήρια τέχνης, καθώς και στην ενδυνάμωση των βασικών δεξιοτήτων των νέων, σημαντικές για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τις επικοινωνιακές, κοινωνικές, οργανωτικές, δημιουργικές και ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αποκτήσουν φιλιες – συνεργασίες και να μάθουν περισσότερα για τους πολιτισμούς τους.
Επιπλέον, να τονιστει η ανάπτυξη νέων μεθόδων μη τυπικής εκπαίδευσης με θεμα την ανεργία και την επιχειρηματικότητα των νέων.
Στην αυτή την ανταλλαγή νεων οι συμμετέχοντες- ανάμεσα τους και πεντε Αχαιοί φοιτητές-και τρεις νεοι από τα Σελιανιτικα, την τοπική κοινωνία, έλαβαν μέρος σε εργαστήρια, παιχνίδια ρόλων, εργαστήρια, ασκήσεις με καταιγισμό ιδεών (brain storming), energizers, και ασκήσεις σε ομάδες εργασίας. Βεβαίως και πολιτιστικές επισκέψεις σε Μουσεία στη Πάτρα και Αίγιο, Πετύχαμε να μεταδώσουμε τον Ελληνικό πολιτισμό μας και την Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία! Απώτερος στόχος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου αποτελεί η διάδοση των αποτελεσμάτων και των εμπειριών της Ανταλλαγής Νέων στις τοπικές κοινωνίες και τις χώρες όλων των εταίρων που συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο.
Η συμμετοχή νέων σε Ανταλλαγές Νεων, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, αποτελούν πάντα μία πολύ καλή ευκαιρία για επέκταση των γνώσεων τους για θέματα που απασχολούν τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες . Οι νέοι μας αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις για την ανεργία και δεξιότητες για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους
σημείωμα, να συμμετέχουν σε επιτυχημένη συνέντευξη, να δημιουργήσουν μια νέα start up company, και να γίνουν ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες και για την ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων για την καταπολέμησή της ανεργίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε Δευτέρα 27/05/2024 με ασκήσεις γνωριμίας και ενδυνάμωσης της ομάδας. Το απόγευμα, οι εργασίες συνεχίστηκαν με τις εργασίες World Café, όπου οι νέοι μας σε ομάδες απάντησαν για το θέμα της ανεργίας που τους απασχολεί. Επίσης, συμμετείχαν σε ομάδες χορού, βίντεο, ζωγραφικής σε μπλούζα και flashmob. Την Τρίτη
28/05/2024 με την βοήθεια της Ουγγρικής και Ρουμάνικης ομάδας οι νέοι μας κάνανε το βιογραφικό τους και μάθανε πώς να διεξάγουν μια επιτυχημένη συνέντευξη. Το βράδυ διεξήχθη πολιτιστική βραδιά από τις ομάδες Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
Μια ενδιαφέρουσα και εποικοδόμηση συνεργασία πρόεκυψε με τον Δήμο Αιγιαλείας, την τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Τοπικό Σύλλογο εκπολιτιστικό Σελιανιτικων, κατά την διάρκεια υλοποίησης αυτού του προγράμματος μας στα Σελιανιτικα Αιγιαλειας.

Συγκεκριμένα, στις 29 Μαΐου 2024, Τετάρτη, σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, όπου συναντήσαμε τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και τον κ. Δ. Ελευθεριωτη, Αντιδήμαρχο Παδειας. Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ενδιαφέρουσα με τον Δήμαρχο, ο οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια και φιλόξενα, όπως χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Ο δήμαρχος συνομίλησε με τους νεαρούς συμμετέχοντες για το θέμα της ανεργίας και στην συνέχεια μας πρόσφερε τοπικά προϊόντα. Ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψή μας στο Παναγιωτοπούλειο μουσείο όπου θαυμάσαμε την ψηφιακή έκθεση της συνέλευσης της Βοστίτσας. Ο κύριος Δημήτριος
Ζωιτσούδης μας ξενάγησε στο αρχοντικό και μας μίλησε για την συνέλευση της Βοστίτσας.
Οι εργασίες της ομάδας συνεχιστήκαν ολη την εβδομάδα, και κατέληξαν την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024, το απογευμα, οπου εγινε η Διαδοση του προγραμματος Erasmus+ στην τοπικη κοινωνια, στην κεντρικη πλατεια των Σελιανιτικων. Η ομαδα Ερασμους από 8 Ευρωπαϊκές χώρες εμφανισε flash- Mob, πανω με το συνθημα: ”improve your skills – unemployment kills”, και παρουσιασαν Ελληνικους παραδοσιακους χορους στην τοπικη κοινωνια των Σελιανιτικων.
Η παρουσία του χορευτικού συγκροτήματος του χορευτικού Ομίλου Αβυθου, με τον έμπειρο εκπαιδευτικό χοροδιδάσκαλο κ. Δημήτρη Μασαουτη, μας γέμισε χορό, τραγούδια και γεύση από Ελλάδα. Πράγματι, μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι χοροί άρεσαν στις Ευρωπαίους νέους μας και καταχειροκροτήθηκαν. Ο κ Αντρεας Παλαιολόγος, προεδρος χορευτικου ομίλου Αβυθου
μας βοηθησε αρκετα στην συνεργασια μας αυτή, καθως και σημαντικη η προσφορα του κ Γιωργου Ρωζου, Προεδρου του Εκπολιτιστικου Συλλογου Σελιανιτικων.
Αυτές οι συνεργασίες των τοπικών Αρχών, του Δήμου με το πρόγραμμα Erasmus και με τον Οργανισμό μας, μας δίνουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, κάνοντας γνωστό το πρόγραμμα Erasmus σε ολους τους πολίτες, για να επωφεληθούν όσον το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.