To “The Day That The World Actually Ended”, είναι η ιστορία μιας γυναίκας που περιμένει τον άντρα της, που αγνοείται έπειτα από μια διαστημική αποστολή που έχει σκοπό να σώσει το κόσμο από το αναπόφευκτο τέλος του.

Ταυτόχρονα είναι κρατούμενη και ανακρίνεται για την τύχη του, καθώς αυτό θεωρείται μείζωνος σημασίας για το “σύστημα”, ακόμα και αυτές τις τελευταίες ώρες του κόσμου.

Εκεί δέχεται κάποια ανεξήγητα μηνύματα από μια παράξενη πηγή με "μεταφυσική" διάθεση, που δημιουργεί ερωτήματα, ενώ το τέλος πλησιάζει. Αυτή είναι η θεματική της παράστασης που συνεχίζεται και πρόκειται να δούμε στις 6 και 7 Ιουνίου (21.30) στο Dexameni Project.

Η επιστημονική φαντασία έτσι φεύγει από την μεγάλη οθόνη και ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι, με την Φιορέλα Μαστρόκαλου, μια εκ των βασικών συντελεστών της να μιλάει στο patrasevents.gr.

Το ιστορικό της: «Πριν δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια ενός project που είχα ξεκινήσει από το εξωτερικό, δέχτηκα κάλεσμα από το Athens Pride Festival να συμμετέχω στις εκδηλώσεις του με μια performance μου. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα και την αρχή της τριλογίας αυτόνομων παραστάσεων Cosmos Outro Trilogy, που εκείνη τη στιγμή καθόλου δε το ξέραμε.

Έτσι πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη παράσταση, το “Science on the moon And the beast in Human” το 2022, που οδήγησε στο δεύτερο μέρος, το “ Limulus: A Spring in the Universe”, τον Φεβρουάριο του 2024, και αυτή τη στιγμή στη παράσταση που παρουσιάζουμε στο Dexameni Project, “The Day That The World Actually Ended”.

Η σύλληψη της στην πράξη: «Στις δυο φετινές παραστάσεις της ομάδας μας, ΕQUUS Art Company, τα σκηνοθετικά ηνία ανέλαβε ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ενώ το όλο "σύμπαν", αισθητική και θεματολογία αυτών αντλούν το περιεχόμενό τους από  την επιστημονική φαντασία, (sci-fi, apocalyptic), τη τεχνολογική εξέλιξη και τη διαστημική εποχή, ενώ παρόλα αυτά οι ιστορίες που παρακολουθούμε σε αυτές τις παραστάσεις είναι ανθρώπινες και καθρεφτίζουν την ανθρώπινη κατάσταση ακόμα και αν ρίχνουν μια κλεφτή ματιά στο μέλλον.

Σε αυτή την επιλογή θεματικής και παραστάσεων οδηγηθήκαμε τόσο από τη αγάπη μας στο είδος, που συνήθως το παρακολουθούμε στις κινηματογραφικές οθόνες και όχι σε ζωντανά θεάματα αλλά και από την ανάγκη να μιλήσουμε για τη σύγχρονη εποχή και τις προεκτάσεις της στο ανθρώπινο είδος».

Το τέλος του κόσμου: «Προσωπικά μιλώντας πιστεύω άτι είναι κυρίαρχο πια θέμα και μιλώντας για αυτό, μιλάμε για το νέο, σύγχρονο άνθρωπο και τη νέα εποχή που η γενιά μας βλέπει και ζει τη δημιουργία της. Η ουσία του ανθρώπου όμως παραμένει η ίδια, οι ανάγκες συναισθήματα και το υλικό του και για αυτό παρακολουθούμε τις αρτηριοσκληρώσεις αλλά και την ανάγκη επαφής / επιστροφής στις πρωταρχικές μας δομές.

Ταυτόχρονα η αισθητική του διαστήματος (sci fi), δημιουργεί μια πρόκληση για μένα ως δημιουργό, να φεύγει από την εικόνα (έντυπη, ηλεκτρονική ή κινηματογραφική) και να μεταφέρεται live σε μια παράσταση.

Οι πρωτοτυπίες της: Αυτό αποτελεί και μια από τις πρωτοτυπίες μας με αυτή τη δουλειά μαζί με τη φόρμα της τριλογίας , που και αυτό συνήθως το βλέπουμε μόνο στο κινηματογράφο ή στη λογοτεχνία, καθώς και η επιλογή του χώρου για τη τρίτη μας παράσταση που επίσης δεν είναι θεατρικός.

Επέλεξα να δημιουργήσω μια θεατρική σκηνή εκεί που δεν υπήρχε, να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα ζωντανέψει η ιστορία μας και ταυτόχρονα ένα παραξένισμα. Η παράσταση αυτή έχει στοιχεία performance και εικαστικής εγκατάστασης , αξιοποιώντας και δημιουργώντας στους χώρους του dexameni project, το οποίο δέχεται τη δημιουργία μιας παράστασης και μιας θεατρικής σκηνής  στο χώρο του για πρώτη φορά.

Τα μηνύματα που περνάει: Τα μηνύματα είναι πολλά, διαλεκτικά και πανανθρώπινα και αποκαλύπτονται διαφορετικά στον καθένα , κάτι που καταφέρνει ένα καλό κείμενο και μια καλή παράσταση. Σας προσκαλώ να τα αναζητήσουμε μαζί.

Δημιουργώντας τα βίντεο της παράστασης ζήτησα από διάφορα άτομα να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις. Πως θα πέρναγες τη τελευταία μέρα του κόσμου και πως θα τελειώσει ο κόσμος.

Μπαίνοντας στη διαδικασία να απαντήσεις τελικά σου αποκαλύπτονται οι βαθιές ουσιαστικές επιθυμίες σου, τι αγαπάς, τι νιώθεις και τι θέλεις /πως βλέπεις αυτόν τον κόσμο. Θα θέλατε και σεις διαβάζοντας τώρα, να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις;».


Παράσταση: " The Day That The World Actually Ended" 

Χώρος : Dexameni Project (Παναχαϊδος Αθηνάς Πάτρα)

Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Ιουνίου  21:30

Είσοδος 10 ευρώ ( με ποτήρι κρασί ή μπύρα)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Κρατήσεις: 6945477382

Ταυτότητα:

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαστεφάνου

Ερμηνεύουν:

Φιορέλα Μαστρόκαλου

Λίλιαν ΤσιούτσιαΓιώργος Δελέγκος

Χορογραφίες: Λίλιαν Τσιούτσια

Φωτισμοί: Ζήσιμος Σίνος

Video / οπτικό υλικό: Φιορέλα Μαστρόκαλου

Παραγωγή: EQUUSArtCompany - Fiorela Mastrokalou

Οργάνωση - Φιλοξενία: Dexameni Project.