Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, σε σημερινή συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι γίνονται εργασίες όσον αφορά τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και οι όποιες ενέργειες θα γίνουν με βάση την απόφαση που θα ληφθεί από όσους διαχειρίζονται την «τουρκική εξωτερική πολιτική, και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Οι δηλώσεις του έρχονται σε συνέχεια του σχετικού σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Karar» και της επίσκεψης του ιδίου την προηγούμενη εβδομάδα στη Σχολή.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε: «Πρώτα απ' όλα, να πούμε το εξής, ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις του γεγονότος. Η μία από αυτές αφορά την πολιτική διάσταση. Η οποία διάσταση καθορίστηκε από κοινού από τον κ. πρόεδρο και τον υπουργό του υπουργείου που διαχειρίζεται την εξωτερική μας πολιτική. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν αυτοί και θα τις υλοποιήσουμε εμείς».

Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι, προσωπικά, θα ήθελε να δει «ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την εφαρμογή της κοσμικότητας».
Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Ερντογάν θα αποφασίσουν για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Συνεχίζοντας, ο Γιουσούφ Τεκίν διευκρίνισε: «Αυτό που αναλογεί σε εμάς είναι αυτό που ζήτησε να κάνουμε ο πρόεδρός μας, όταν πάρουμε την απόφασή μας για το θέμα αυτό. Μας ζήτησε να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με τις μεθόδους ή τι είδους διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να μιλήσω θέτοντας αυτή την επιφύλαξη. Εν τέλει, δεν είμαι εγώ ως υπουργός Εθνικής Παιδείας αυτός που θα αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρός μας και οι αρμόδιες επιτροπές είναι αυτοί που θα πάρουν αυτή την απόφαση και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε».

Αναφερόμενος στο ιστορικό υπόβαθρο το οποίο επικαλείται η Τουρκία σε σχέση με το κλείσιμο της Θεολογική Σχολής, ο υπουργός Παιδείας είπε:

«Μιλάμε για ένα ίδρυμα που εκπαίδευε ιερείς για τις μειονότητες ορισμένων θρησκειών που ζούσαν στην οθωμανική γεωγραφία μετά το 1844. Αναμφίβολα, το ζήτημα έχει διαφορετικές πολιτικές διαστάσεις στον χριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της Περεστρόικα, της Γκλάσνοστ, το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται στην Τουρκία, έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάννης και, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων».

«Όταν εξετάζουμε όλα αυτά, υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά το πραξικόπημα -προνουντσιαμέντο- της 12ης Μαρτίου. Στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως το μέρος εκείνο έκλεισε βάσει μιας ερμηνείας ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής» είπε ακόμη ο Τεκίν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη γι’ αυτό τον σκοπό στις 29 Μαΐου.

«Εμείς, με εντολή του προέδρου μας, πήγαμε να αναλύσουμε τι μπορεί να γίνει σε νομική βάση και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί» είπε.

«Όπως είπαμε, εμείς κάνουμε τις εργασίες μας όσον αφορά τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως Θεολογική Σχολή, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική, και τον κ. πρόεδρο. Έχουμε καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί εκεί. Τώρα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απόφαση που θα ληφθεί» επανέλαβε, καταλήγοντας.