Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε ένα βήμα πριν τις Ευρωεκλογές:

Κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Νεκτάριε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο, φίλες και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας,

Σας ευχαριστώ γι΄ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή. Και σας ευχαριστώ διπλά, γιατί όταν είχα έρθει να σας μιλήσω πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023, μαζί είχαμε βάλει ένα στοίχημα, τότε σε πολλούς φαινόταν άπιαστο όνειρο: να κάνουμε την Αχαΐα «γαλάζια».

Το στοίχημα αυτό το κερδίσαμε και θέλω να σας ευχαριστήσω ξεχωριστά την καθεμία και τον καθένα. Συστρατευθήκατε μαζί μας, μας εμπιστευτήκατε να οδηγήσουμε τη χώρα στον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της πραγματικής προσέγγισης με την Ευρώπη. Και κάθε μέρα αγωνιζόμαστε για να τιμήσουμε αυτή σας την εμπιστοσύνη.

Οι ευρωεκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα σε δέκα μέρες από τώρα, είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον δρόμο. Διότι στις 9 Ιουνίου δεν θα επιλέξουμε μόνο ποιοι ευρωβουλευτές θα μας εκπροσωπήσουν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Θα στείλουμε και ένα μήνυμα ότι η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται ακόμα πιο δυνατή στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Να ξεκινήσω κι εγώ, κ. Περιφερειάρχα, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά τα οποία ξεκινούν σήμερα -με τα Επαγγελματικά Λύκεια ξεκινούμε σήμερα- τον δύσκολο δρόμο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Ξέρουμε πάρα πολύ πόσο έχουν δουλέψει τα ίδια και οι οικογένειές τους, για να πετύχουν τι; Να διεκδικήσουν μια θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τελικά καλύτερες δυνατότητες προκοπής στον τόπο τους.

Γι’ αυτά τα παιδιά αγωνιζόμαστε και θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και θα τους ζητήσουμε, ειδικά στα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, τους 17αρηδες, αυτούς που είναι γεννημένοι το 2007, να συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Διότι αυτά τα οποία θα συμβούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη αφορούν πρωτίστως αυτούς.

Διότι αυτές οι ευρωεκλογές έρχονται σε μια δύσκολη συγκυρία για την ήπειρό μας. Με μεγάλες προκλήσεις, με έναν πόλεμο ο οποίος διεξάγεται στην «καρδιά» της Ευρώπης, με μια βαθιά κρίση στη Μέση Ανατολή. Και είναι σημαντικό η Ευρώπη να μπορεί να βρει τα πατήματά της, και μέσα σε αυτή την Ευρώπη η οποία αλλάζει, η Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή.

Για σκεφτείτε λίγο πού βρισκόταν η Ελλάδα ως προς την Ευρώπη το 2019. Αναφέρομαι στο 2019, διότι ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε ευρωεκλογές. Θυμάστε, τότε οι ευρωεκλογές είχαν λάβει χώρα έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές και ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη την οποία πετύχαμε. Ήταν οι ευρωεκλογές που άνοιξαν τον δρόμο για την εκλογική μας επικράτηση.

Τότε, όμως, αγωνιζόμασταν να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης. Και δουλέψαμε πολύ σκληρά αυτά τα πέντε χρόνια. Και αν για κάτι είμαι υπερήφανος, φίλες και φίλοι, είναι ότι σήμερα η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, η γνώμη της Ελλάδας μετράει, η άποψη της Ελλάδας λαμβάνεται υπόψη.

Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Είμαστε μια χώρα που έχει προοδεύσει πολύ. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.

Βλέπω εδώ μαζί μας και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τον Κωστή Χατζηδάκη, οπότε πρέπει να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός γι’ αυτά τα οποία λέω για την οικονομία. Μην μου ξεφύγει τίποτα και μετά με κυνηγάει.

Το λέω αυτό όμως χαριτολογώντας, γιατί; Προσέξτε, εμείς δεσμευτήκαμε για κάτι: δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε στη χώρα να επιστρέψει σε μια εποχή άκρατων ελλειμμάτων, πλειοδοσίας λαϊκισμού, υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, «λεφτόδεντρων», τα οποία όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί.

Και ξέρουμε πολύ καλά ότι μερικές φορές πρέπει να γινόμαστε και δυσάρεστοι. Και ξέρετε ότι στην πολιτική δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Αλλά, προτιμούμε να σας πούμε την αλήθεια και να σας πούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε παρά να σας κοροϊδέψουμε ξεδιάντροπα, όπως κάνουν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν θα το ακούσετε ποτέ από εμάς.

Γιατί ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα στην Ευρώπη μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα. Γιατί ήδη πετύχαμε πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Σκεφτείτε μόνο την πολύ μεγάλη επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή, την θυμάμαι πολύ καλά, εν μέσω πανδημίας. Πέντε μέρες κλεισμένοι στις Βρυξέλλες. Φέραμε πίσω, όμως, 36 δισεκατομμύρια ευρώ για την πατρίδα μας, σε παραγωγικές επενδύσεις, σε παρεμβάσεις που γίνονται στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια.

Και αυτή είναι μια απόδειξη μόνο τού τι μπορούμε να πετύχουμε όταν ξέρουμε και μπορούμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

Ερχόμουν εδώ από αυτόν τον θαυμάσιο δρόμο και σκεφτόμουν. Πόσοι άραγε θυμόμαστε, τώρα που ο δρόμος έχει μπει μέσα στην κανονικότητα μας -έτσι δεν είναι;-, πώς ήταν τα πράγματα πριν από κάποια χρόνια και πώς μας ταλαιπώρησαν οι δημιουργοί αυτών των υποδομών. Έγινε, όμως. Έγινε με ευρωπαϊκούς πόρους, γιατί το αποτύπωμα της Ευρώπης υπάρχει παντού γύρω μας.

Τις ίδιες παρεμβάσεις θα κάνουμε και όσον αφορά τα τρένα μας και όσον αφορά τα λιμάνια μας, διότι η Ευρώπη είναι τελικά παντού παρούσα γύρω μας, όπου και αν κοιτάξουμε.

Γι’ αυτό έχει σημασία την επόμενη μέρα στην Ευρωβουλή να είναι ευρωβουλευτές οι οποίοι γνωρίζουν πώς να πορευθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και βέβαια, η κυβέρνηση να έχει ισχυρή εντολή να μπορέσει να διαμορφώσει ευρωπαϊκές εξελίξεις προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

Γινόμαστε Ευρώπη, βήμα-βήμα. Και απέναντι στη μιζέρια της αντιπολίτευσης, εμείς αντιπαρατάσσουμε μια πιο αισιόδοξη, μια πιο φωτεινή Ελλάδα. Όχι χωρίς προβλήματα. Ποτέ δεν είπαμε ότι τα λύσαμε όλα τα προβλήματα. Αλλά υπάρχει κανείς, πράγματι, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν είναι σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια;

Όχι. Είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν πριν από πέντε χρόνια. Περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότεροι μισθοί, περισσότερες επενδύσεις, σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στην παιδεία, στην υγεία.

Μία κυβέρνηση η οποία εκλέχτηκε για να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα και αυτό κάνουμε. Τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εσείς μας δώσατε εντολή να κάνουμε, υλοποιούμε. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτά τα οποία έχουμε πει.

Και έχω κουραστεί να ακούω την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για την αλαζονεία του 41%. Και σκέφτομαι ότι κάθε φορά που το ακούω αυτό, αυτό δεν είναι προσβλητικό για εμένα. Είναι προσβλητικό για όλους εσάς. Εσείς είστε το 41%. Εσείς μας δώσατε αυτή την ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα και την τιμούμε αυτή την εντολή. Και αγωνιζόμαστε μέρα-μέρα να κάνουμε την καθημερινότητά σας καλύτερη και να αντιμετωπίσουμε και τα δύσκολα ζητήματα της ακρίβειας, με εθνικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις.

Και κάποιοι ενοχλήθηκαν από την αντιπολίτευση, γιατί έκανα τι; Έστειλα μία επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της είπα: θέλω τη βοήθειά σου να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα, πολυεθνικές εταιρείες ουσιαστικά να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές, υψηλότερες κατά κανόνα, σε μικρές αγορές απ’ ό,τι στις μεγάλες.

Και ερχόμαστε εμείς και τα βάζουμε με τις πολυεθνικές και η Αριστερά, που υποτίθεται ότι είναι κόντρα στα μονοπώλια και στα ολιγοπώλια, δεν λέει τίποτα. Μόνο και μόνο, γιατί θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Μα, έτσι δεν πάμε μπροστά. Να μπορέσουμε να βρούμε επιτέλους ένα κοινό τόπο σε κάποιες πολιτικές που θα ωφελούν τη χώρα.

Εμείς έχουμε μια παράδοση στη Νέα Δημοκρατία: βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Πριν από 45 χρόνια, ακριβώς στις 28 Μαΐου του 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος υπέγραψε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και εμείς είμαστε το πραγματικό ευρωπαϊκό κόμμα, αυτό το οποίο ξέρει να αγωνίζεται στην Ευρώπη, να ενισχύει την Ευρώπη, αλλά να ενισχύει και τη φωνή της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό θέλω να σας ζητήσω, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές. Υπάρχει ένας κίνδυνος. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία. Οι ευρωεκλογές αυτές δεν γίνονται μαζί με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, όπως εμείς είχαμε προβλέψει αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε, γίνονται μόνες τους, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτή η πρόσθετη κινητοποίηση των πολιτών. Άρα, πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ να πείσουμε τους πολίτες ότι οι εκλογές αυτές έχουν πραγματική σημασία. Τους αφορά το τι θα γίνει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο την επόμενη μέρα.

Θέλω, λοιπόν, να απευθυνθώ πρώτα και πάνω απ’ όλα στους πολίτες που μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Κάντε το ξανά. Δώστε μου τη δύναμη να εξακολουθώ να πηγαίνω στην Ευρώπη και να λέω: είμαστε το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έχει σημασία αυτό, όχι για να τονώσουμε τον εγωισμό μας, αλλά γιατί πολύ απλά έτσι η γνώμη μας και η φωνή μας θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή, λοιπόν, πρωτίστως ανάμεσα στα στελέχη μας, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Της νεολαίας, εδώ. Ξέρω, την επόμενη Κυριακή μάλλον θα έχουμε καλό καιρό, ζέστη, μπορεί ο πειρασμός να πάμε στην παραλία να είναι μεγάλος. Πάτε και στην παραλία, αλλά φροντίστε να πάτε να ψηφίσετε πριν ή έστω μετά, γιατί η Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία και για εσάς και για τη νέα γενιά.

Και βέβαια, να επισημάνω την πολύ μεγάλη σημασία της επιστολικής ψήφου, αυτή που πολέμησε η αντιπολίτευση. Φροντίστε όσοι έχετε επιλέξει τον δρόμο της επιστολικής, μέχρι τις 3 Ιουνίου έχουμε την δυνατότητα να στείλουμε πίσω τους φακέλους μας. Είναι μία δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα. Αυξάνουμε τη συμμετοχή στις κάλπες, γιατί θέλουμε να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία μας.

Οπότε, φίλες και φίλοι, δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, γιατί έχει και πολλή ζέστη και περιμένατε ώρα στον ήλιο. Θέλω να σας πω και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όλα όσα κάνατε. Θέλω να πω ότι θέλω να βλέπω ανάμεσά σας το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας και της ελληνικής σημαίας, μου δίνει δύναμη.

Θέλω να πω επίσης, ότι αν σήμερα, κατ΄ εξαίρεση -και δεν το λέω αυτό για τον Δήμαρχο της πόλης σας-, δούμε και περισσότερα κόκκινα μπλουζάκια, είναι εντάξει. Πανηγυρίζουμε για τη νίκη του Ολυμπιακού.

Και η εικόνα, βέβαια, για να συνδέσω τελειώνοντας κι αυτά τα οποία έγιναν στο ποδόσφαιρο με την Ευρώπη, πέραν του ότι είμαστε χαρούμενοι ως Ολυμπιακοί, ως Έλληνες, είμαστε χαρούμενοι και ως κυβέρνηση και προσωπικά ως Πρωθυπουργός, γιατί διοργανώσαμε έναν άρτιο τελικό, με απόλυτη ασφάλεια. Δείξαμε πώς μπορούμε να γίνουμε Ευρώπη και στο ποδόσφαιρο.

Όπως, λοιπόν, γίναμε Ευρώπη ή γινόμαστε Ευρώπη και στο ποδόσφαιρο, πάμε λοιπόν να γίνουμε Ευρώπη παντού. Πάμε να σκοράρουμε το «τρίποντο» μετά τις δύο εκλογικές νίκες. Πάμε για μία μεγάλη νίκη στις 9 Ιουνίου. Πάμε να κρατήσουμε την Αχαΐα «γαλάζια» και να στείλουμε και από δω από την Πάτρα το μήνυμα ότι συνεχίζουμε σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια.


Οδικός Άξονας Πατρών-Πύργου: ένα έργο πνοής

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο στο πρώτο από τα τρία τμήματα του νέου Οδικού Άξονα Πατρών-Πύργου, στην περιοχή Βραχνέικα, και ενημερώθηκε από τους Υφυπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΑΒΑΞ Κωνσταντίνο Μιτζάλη για την πορεία των έργων.

Ο νέος Οδικός Άξονας Πατρών-Πύργου, συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2025, συμβάλλοντας στην οδική ασφάλεια και τη σημαντική σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου.