Να κριθούν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τα θανατηφόρα χτυπήματα σε βάρος του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου πρότεινε ο Εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος προς την έδρα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την καταδίκη του κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος και του μεσίτη, όπως και πρωτόδικα, για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Στην ολιγόλεπτη αγόρευσή του ο κ.Κωσταρέλος σημείωσε ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι που δέχθηκε από τους κατηγορουμένους το θύμα ήταν εκείνα που οδήγησαν στο θάνατο και ζήτησε την απόρριψη του ισχυρισμού των κατηγορουμένων ότι βρίσκονταν σε άμυνα.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, «αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου. Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο και αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του τζαμιού, ενώ ο Κωστόπουλος ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα και είχε κληθεί η αστυνομία και ήταν βέβαιη η σύλληψη του».
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Οι κατηγορούμενοι άρχισαν με μένος να τον χτυπάνε στο κεφάλι, είπε ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας στάθηκε στις μαρτυρικές καταθέσεις και στο βιντεοληπτικό υλικό, από τα οποία προκύπτει, όπως σημείωσε, «σκηνικό λιντσαρίσματος».

«Οι κατηγορούμενοι άρχισαν με τα πόδια να σπάνε τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και με μένος να τον χτυπάνε στο κεφάλι, το οποίο ταλαντευόταν δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα τζάμια. Ο ένας τον έσυρε στο πεζοδρόμιο αφού τον αφόπλισε από το μαχαίρι. Τότε ο Ζακ Κωστόπουλος ανέπνεε και είχε τις αισθήσεις του. Ο ένας τον κλώτσησε συνολικά 9 φορές, από τις οποίες οι 5 στο κεφάλι και ο άλλος 5 φορές και οι 3 στο κεφάλι».

Αναφορικά με τα πορίσματα των ιατροδικαστών, ο κ.Κωσταρέλος επισήμανε ότι προκύπτει πως «δεν υπήρχε παθολογία της καρδιάς» και πως μιλούν για «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο μέσω μηχανισμού στρες».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Ιουνίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.