Στις συντάξεις που θα λάβει η νέα γενιά αλλά και τις αλλαγές που θα φέρει το ΤΕΚΑ στο συνταξιοδοτικό σύστημα αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου η νέα γενιά θα λάβει υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον από τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική μέσω της δημιουργίας του ΤΕΚΑ.

«Όχι μόνο θα πάρετε σύνταξη, θα πάρετε σύνταξη κανονικά και κατά πάσα πιθανότητα αυτό το οποίο θα συμβαίνει όσο πηγαίνουμε στις νεότερες γενιές που αρχίζει και διαφοροποιείται το συνταξιοδοτικό μας σύστημα και έχουμε και ένα κομμάτι κεφαλαιοποιητικό, με το ΤΕΚΑ, οι νεότερες γενιές θα πάρουν αρκετά ψηλότερες συντάξεις από αυτές που θα έπαιρναν με τα σημερινά δεδομένα»
Για τις συντάξεις με οφειλές

Επίσης μίλησε για την ΚΥΑ όπου εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής για την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ με οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ για οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ).

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου, με τις προηγούμενες διατάξεις μπορούσε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με χρέη στον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή κάποιος ασφαλισμένος του πρώην ΟΓΑ με χρέη έως 6.000 ευρώ να πάρει τη σύνταξή του με παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού σε 60 δόσεις.

Τα όρια αυτά με τη νέα ΚΥΑ αυξήθηκαν σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντιστοίχως αρκεί να πληρούνται δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει ένας πραγματικά ισχυρός ασφαλιστικός θεσμός, δηλαδή τουλάχιστον 20 χρόνια καταβεβλημένων εισφορών και η δεύτερη να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής ο ωφελούμενος, δηλαδή να έχει καταθέσεις κάτω από 12.000 ευρώ.
«Αυτό το οποίο αλλάζουμε είναι τα όρια οφειλών από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Για να μπει κάποιος σε μία τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι το άτομο αυτό να έχει ένα πραγματικά ισχυρό ασφαλιστικό δεσμό, δηλαδή να έχει πληρώσει πραγματικές εισφορές τουλάχιστον 20 χρόνια και να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής, ελέγχοντας αν οι καταθέσεις την προηγούμενη χρονιά ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 12.000 ευρώ. Στην αρχή της ρύθμισης γίνεται μια μεγάλη παρακράτηση, ύψους 60% στη σύνταξη για την εξόφληση του χρέους έως τις 20.000 ευρώ και εν συνεχεία μπαίνουν όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες στη ρύθμιση των 60 δόσεων».