Εκτός από το μέτωπο που έχει ανοίξει με τη Χαμάς, το Ισραήλ βρίσκεται στα «χαρακώματα» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Μάλιστα ο επικεφαλής εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, απηύθυνε μια αινιγματική προειδοποίηση: «Επιμένω ότι όλες οι απόπειρες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής των αξιωματούχων αυτού του δικαστηρίου πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Δεν είπε ποιος επιχείρησε να παρέμβει στην απονομή της δικαιοσύνης ή πώς ακριβώς το έκανε, αλλά προειδοποίησε πως: «Εάν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί το γραφείο μου δεν θα διστάσει να δράσει».

Ο Guardian και τα περιοδικά +972 και Local Call, με έδρα το Ισραήλ, έκαναν μια έρευνα και με βάση αυτή έρχονται να αποκαλύψουν πως το Ισραήλ διεξάγει έναν μυστικό «πόλεμο» κατά του διεθνούς δικαστηρίου επί σχεδόν μια δεκαετία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η χώρα ανέπτυξε τις μυστικές υπηρεσίες της για να παρακολουθεί, να χακάρει, να πιέζει, να συκοφαντεί και να απειλεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ, σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες του δικαστηρίου.

Ο ρόλος της Μοσάντ

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατέγραψαν τις επικοινωνίες πολλών αξιωματούχων του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του Χαν και της προκατόχου του εισαγγελέα, Φατού Μπενσούντα, υποκλέπτοντας τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έγγραφα.

Όλα τα στοιχεία των παρακολουθήσεων πήγαιναν στο γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάτι που του επέτρεπε να γωνρίζει τις προθέσεις του εισαγγελέα, σύμφωνα με την έρευνα. Μια πρόσφατη υποκλαπείσα επικοινωνία έδειχνε ότι ο Χαν ήθελε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών, αλλά βρισκόταν υπό «τεράστια πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις υποκλοπές, σύμφωνα με πηγές, δόθηκαν στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Στρατηγικών Υποθέσεων της κυβέρνησης.

Μια μυστική επιχείρηση, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από τον Guardian, διευθύνθηκε προσωπικά από τον στενό σύμμαχο του Νετανιάχου, τον Γιόσι Κοέν, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ.

Αυτός ο «πόλεμος» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Παλαιστίνη θα ενταχθεί στο δικαστήριο μετά την αναγνώρισή της ως κράτος από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η προσχώρησή της καταδικάστηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως μια μορφή «διπλωματικής τρομοκρατίας».

Πηγή real.gr