Το «Low Lights» είναι ο πρώτος δίσκος της Πατρινής Πολυξένης Λυκούδη (Piel Fluida).

Κυκλοφόρησε (δηλαδή ανέβηκε στο διαδίκτυο), πριν από μερικές ημέρες. Αν δεν τον έχετε ακούσει ακόμα σπεύσετε. Δεν θα χάσετε. Το αντίθετο αν ξέρετε από μουσική θα ενθουσιαστείτε.

Είναι μια δουλειά που θα ζήλευαν μεγάλοι και φτασμένοι μουσικοί παραγωγοί. Η Piel Fluida τώρα ξεκινάει. Και από ότι φαίνεται έχει αρκετό δρόμο μπροστά της ακόμα. Για την ώρα όσοι πίστευαν εξ αρχής σε αυτή τη μουσικό δικαιώνονται. Στο patrasevents.gr μιλάει για την δισκογραφική αυτή δουλειά.

Άργησε κάπως, αλλά ο πρώτος σου δίσκος είναι γεγονός. Πόσο διάστημα τον δούλεψες;

Ο δίσκος γράφτηκε από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Ο βασικός λόγος που καθυστέρησε ήταν προσωπικές υποχρεώσεις. Επειδή βρισκόμουν στα τελευταία έτη φοιτήτρια είχα δώσει βαρύτητα στην ολοκλήρωση της πτυχιακής μου εργασίας και των σπουδών μου.

Ήταν δύσκολο να ταξιδεύω στη Αθήνα καθώς καθημερινά έπρεπε να είμαι στο εργαστήριο να κάνω πειράματα. Επειδή ήθελα να βρίσκομαι στο studio καθ’ολη την διάρκεια της μίξης γιατί ήθελα να μάθω και νέες τεχνικές έτσι προέκυψε και η καθυστέρηση του.


Piel Fluida - Gateway

Τι ύφος προσπάθησες να προσδώσεις σε αυτή την δουλειά και γιατί;

Το ύφος ανήκει στο φάσμα του alternative pop – rock με επιρροές από electronic, RnB, Soul, Indie και Blues στοιχεία. Δεν στόχευα εξ αρχής σε συγκεκριμένο ύφος. Βρισκόμουν σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της μουσικής μου ταυτότητας και είχα ως στόχο να με αφήσω ελεύθερη να δημιουργήσω κάτι το οποίο σε έμενα θα ακούγεται όμορφο και στη συνέχεια αυτό να πάρει την δική του μορφή, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτή.

Γιατί τα φώτα να είναι χαμηλά; Αυτή την νοοτροπία την έχεις πέρα από την μουσική και στη ζωή σου;

Ο τίτλος low lights προέκυψε από το μουσικό σύνολο του δίσκου καθώς εκπέμπει έντονα το αίσθημα του ερωτισμού και αφήνει μία γεύση απαγορευμένου. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η έκθεση από το φως είναι πολύ πιο εύκολο ένας άνθρωπος να μιλήσει για έντονες καταστάσεις και αισθήματα καθώς δεν νιώθει ευάλωτος ή εκτεθειμένος.

Γενικά στη ζωή μου θέλω να είμαι χαμηλών τόνων και ταπεινή με ότι κάνω. Μου αρέσει να δουλεύω πολύ για αυτό που αγαπώ και να μην παινεύομαι για αυτό. Θεωρώ πως μια καλή δουλειά φαίνεται από το αποτέλεσμα και αυτό που μετράει πραγματικά στο τέλος είναι εμείς οι ίδιοι να είμαστε ευχαριστημένοι χωρίς να έχουμε την ανάγκη να επιδεικνύουμε έντονα το έργο μας.


Είναι οχτώ τραγούδια στον πρώτο σου δίσκο. Ξεχωρίζεις κάποιο; Πες μου το αγαπημένο σου και γιατί;

Ξέρω ότι θα ακουστεί κάπως κλισέ αλλά πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίζω κάποιο κομμάτι. Όλα τα κομμάτια τα αγαπώ το ίδιο. Εάν χρειαζόταν να επιλέξω κάποιο ως αγαπημένο αυτό θα ήτανε το Shaping The Shadows. Το συγκεκριμένο κομμάτι το έγραψα όταν βρισκόμουν σε μία δύσκολη συναισθηματικά κατάσταση και είμαι ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένη μαζί του.

Ποιο ήταν το βασικό σου ερέθισμα από πλευράς έμπνευσης στη σύνθεση και στους στίχους;

Το βασικό ερέθισμα ήταν το αίσθημα του έρωτα. Ο δίσκος αφηγείται την ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα όπου ένας άνθρωπος αισθάνεται ότι θέλει να αφεθεί αλλά δεν μπορεί γιατί ξέρει ότι θα πληγωθεί. Σε κάθε τραγούδι γίνεται αναφορά τόσο των συναισθημάτων που κυριαρχούν σε αυτή την κατάσταση όπως ο φόβος, το άγχος η έντονη έλξη όσο και των διάφορων σκέψεων που τριβελίζουν το μυαλό ενός ανθρώπου πριν τελικά ενδώσει και ερωτευτεί. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό ήτανε στο στιχουργικό μέρος καθώς ήθελα να διατηρήσω μία ρευστότητα ως προς το φύλο. Αυτό το κατάφερα μέσα από τη χρήση πολλών συμβολισμών και παραλληλισμών καθώς ήθελα να κρατήσω απρόσωπη την ιστορία μου, ώστε να μπορεί ο καθένας να ταυτιστεί και να γίνει δική του ιστορία.


Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που έχεις εισπράξει από τον κόσμο, αλλά και από το περιβάλλον σου;

Ο κόσμος λέει τα καλύτερα και πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ που τους αρέσει η δουλειά μου. Αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και με έχει συγκινήσει ιδιαίτερα είναι πως με έχουνε προσεγγίσει πολλά άτομα λέγοντας μου ότι παρόλο που δεν ακούνε τέτοιου είδους μουσική έχουνε ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ και το έχουν αποθηκεύσει για να τον ακούνε γενικά.

Σχετικά με τα άτομα από το περιβάλλον μου οι περισσότεροι γνώριζαν ότι ετοιμάζω album ωστόσο λίγα άτομα είχε τύχει να ακούσουνε κάποιο κομμάτι του δίσκου ώστε να έχουν μια εικόνα του τι ετοιμάζω. Όσοι άκουσαν ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ και τα ακούνε καθημερνά. 

Αυτό που έχει ιδιαίτερη πλάκα και θα ήθελα να αναφέρω είναι πως ακόμα και οι ίδιοι μου οι γονείς που που έζησαν όλη τη διαδικασία δημιουργίας του δίσκου από την αρχή όταν άκουσαν το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τα είχα γράψει εγώ τους ήταν δύσκολο ακόμα και να αναγνωρίσουν τη φωνή μου.

Τι ετοιμάζεις για τη συνέχεια και πού (και αν) θα σε δούμε να εμφανίζεσαι το καλοκαίρι;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω ήδη τα επόμενα μου singles και πειραματίζομαι σε νέες ιδέες. Ήδη αυτή τη στιγμή έχω 15 ενδεικτικά demos με ιδέες που θέλω να δουλέψω. Βρίσκομαι σε μία πολύ παραγωγική και δημιουργική περίοδο και προσπαθώ να βγω έξω από το comfort zone μου τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά. Νιώθω ότι μουσικά έχω βρει τα πατήματα μου και τώρα πλέον στοχεύω στη προσωπική μου εξέλιξη και στο να ανοίξω και άλλο τα όριά μου.