Ανάστατοι είναι οι ιδιοκτήτες των ταξί στην Πάτρα και γενικότερα στην Αχαΐα, με τον φόρο του τεκμαρτού, δηλαδή της νομοθεσίας που επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών για το πιθανό εισόδημα που μπορεί να έχουν.

Ο νόμος έχει να κάνει με το κυνήγι της φοροδιαφυγής και τον φόρο για την ατομική επιχείρηση, όμως, επί της ουσίας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επαγγελματίες και οι οδηγοί ταξί αποτελεί ένα κεφαλικό χαράτσι, αναγκάζοντας τους να πληρώνουν τα διπλάσια που είχαν πληρώσει την περσινή χρονιά.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ταξί που όλοι τους έχουν ένα ποσοστό από 50% και πάνω (άρα τους πιάνει ο νόμος), το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν για τον φόρο του τεκμαρτού ξεκινά από τα 2500 ευρώ και φτάνει και τα 3600.

Είναι χρήματα που όπως υποστηρίζουν δεν μπορούν να βγάλουν και κατά συνέπεια δεν μπορούν να πληρώσουν. Πέρα από το άδικο του όλου ζητήματος. «Μα εμείς φορολογούμαστε από το πρώτο λεπτό που ξεκινάει να γράφει το ταξίμετρο» αναφέρουν χαρακτηριστικά «γιατί δεν γίνεται να γράφει το ταξίμετρο και να εμείς να μην κόβουμε αποδείξεις».

Είναι ένας ακόμα βραχνάς έτσι για τον κλάδο το τεκμαρτό, ένας κάθετος φόρος που σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε καν τα γεωγραφικά ή τα πληθυσμιακά κριτήρια και έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.