Να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής όσον αφορά την τραγωδία στα Τέμπη κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή την δικογραφία που έφτασε χθες στη Βουλή. Ο κ. Φάμελλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων από την ακρίβεια, την οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια λέγοντας ότι η επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

«Όταν καταλάβατε ότι οι πολίτες ξέρουν από πρώτο χέρι ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξάνεται ενώ στην Ευρώπη μειώνεται και ότι η δυσαρέσκεια μεγαλώνει, βγάλατε ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, την επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Σας τελειώνουν και τα επικοινωνιακά τρικ κύριε Μητσοτάκη. Γιατί η αλήθεια είναι ότι εσείς ευθύνεστε για το ακραίο κύμα ακρίβειας. Και δεν θέλετε να εφαρμόσετε μέτρα κατά της ακρίβειας», πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και την πολιτική βούληση και την επάρκεια να καταθέσει πρόταση νόμου για την ακρίβεια. Την παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στις 12 Μαρτίου και την καταθέσαμε στη Βουλή την 1η Μαΐου», δήλωσε ο κ. Φάμελλος και όπως είπε μεταξύ άλλων η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στο 21% από 24% σε μόνιμη βάση, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε αρκετές φορές στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιονομικά αλλά και τα εθνικά θέματα. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η κυβέρνηση που επανέφερε τη δημοσιονομική σταθερότητα, τους θετικούς ρυθμούς, τα χαμηλά επιτόκια, πάνω στα οποία εσείς τώρα κάνετε πλιάτσικο».

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κ. Φάμελλος επέκρινε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εμπλέκει τη χώρα σε νέες περιπέτειες και δεν προωθεί την εξωτερική πολιτική. Μιλώντας για την Βόρεια Μακεδονία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την προφορική παραβίαση του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας», λέγοντας, ωστόσο, ότι «ήταν επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να αφήσει κενό χώρο και να αναπαράγεται από το αδελφό κόμμα της ΝΔ ο αλυτρωτισμός και η παραδοξολογία». Πρόσθεσε πως, «η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος».

«Ξεκαθαρίζουμε ότι στηρίζουμε το διάλογο με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Φάμελλος εκφράζοντας ωστόσο ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν «σοβαρά ερωτήματα και έντονες ανησυχίες για τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις». Ταυτόχρονα, ο κ. Φάμελλος ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ενδεχόμενη βοήθεια της Αθήνας στο Κίεβο.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκε στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου από το γραφείο του στη Βουλή.

protothema.gr