Το στυλ των μαλλιών μας μαρτυρά στοιχεία της προσωπικότητάς μας αλλά τα μαλλιά φαίνεται να μπορούν να αποκαλύψουν πολλά περισσότερα καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις εσωτερικές ανισορροπίες και σε οποιαδήποτε ανεπάρκεια, ακόμη και σε μικρές που μπορεί να μην επηρεάζουν τη γενική μας υγεία. Κι αυτό διότι ως ένας μη απαραίτητος ιστός, οι ανάγκες του καλύπτονται από τον οργανισμό μας τελευταίες. Επιπλέον, τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα πιο γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαλλιά είναι ταυτόχρονα ένας ιστός με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις.

Με άλλα λόγια, τα μαλλιά μας αποτελούν συχνά μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, ο εντοπισμός αλλαγών στην εμφάνισή τους μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας μας.

Τριχόπτωση

Πολλοί παράγοντες, από τη γενετική και τις ορμόνες μέχρι την ηλικία μας, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών μας. Κι ενώ είναι φυσιολογικό να χάνονται έως και 100 τρίχες την ημέρα, το να παρατηρείτε όλο και περισσότερες τρίχες να πέφτουν σε σύγκριση με ό,τι θεωρείτε φυσιολογικό για εσάς, δεν θα πρέπει να σας αφήσει αδιάφορους. Αντίθετα, θα πρέπει να το διερευνήσετε με το γιατρό σας.

Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές πιθανές αιτίες, όπως:

  • Ανεπάρκεια σιδήρου, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D.
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς.
  • Ταχεία απώλεια βάρους.
  • Άγχος.
  • Υψηλός πυρετός.
  • Κάποια χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή.

Από την άλλη πλευρά, η τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκύψει ως αποτέλεσμα του τραβήγματος των μαλλιών λόγω του καθημερινού «σφιχτού» styling.

Σε κάθε περίπτωση, η εύρεση της αιτίας της τριχόπτωσης με το γιατρό σας είναι ζωτικής σημασίας έτσι ώστε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Αραίωση στους άνδρες

Η αραίωση των μαλλιών σε σημεία του κεφαλιού, όπως στην κορυφή ή στο μπροστινό μέρος, συνήθως αποτελεί σημάδι ανδρικής φαλάκρας και σε πολλές περιπτώσεις το θέμα αυτό είναι γενετικό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκύψει λόγω ορμονικών αλλαγών, στρες ή ορισμένων ιατρικών καταστάσεων.

Αν παρατηρείτε απώλεια μαλλιών σε διάφορα σημεία του τριχωτού της κεφαλής, αυτό μπορεί να είναι σημάδι γυροειδούς αλωπεκίας, μια αυτοάνοσης πάθησης κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών προκαλώντας «μπαλώματα».

Όπως και να έχει, θα πρέπει και πάλι να μην αμελήσετε την επίσκεψη στο γιατρό σας.

Αραίωση στις γυναίκες

Οι ορμονικές ανισορροπίες συχνά ευθύνονται για τη γυναικεία αραίωση. Στην εμμηνόπαυση για παράδειγμα, με την ταχεία πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών επηρεάζεται και η διασφάλιση της πρόσληψης όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη.

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει λεπτά, μαλακά μαλλιά που πέφτουν, ενώ ο υποθυρεοειδισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ξηρά, τραχιά μαλλιά με αισθητή απώλεια.

Φριζαρισμένα μαλλιά

Εάν τα μαλλιά σας είναι… ατίθασα, είναι απίθανο αυτό να προδίδει κάποιο θέμα υγείας. Τα φριζαρισμένα μαλλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξηρότητας και βλάβης στην επιδερμίδα της τρίχας, που συχνά προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η υγρασία και το θερμό styling.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ενυδατικό σαμπουάν και μαλακτικό, μάσκα καθώς και να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας θεραπείες βαθιάς περιποίησης. Καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιείτε προϊόντα με προστασία UV.

Άκρες που σπάνε και ξηρά μαλλιά

Και σε αυτή την περίπτωση, το υπερβολικό styling με θερμότητα και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, τον ήλιο και τον άνεμο δεν βοηθούν.

Το τακτικό κούρεμα, τα ενυδατικά προϊόντα και η αποφυγή του πολύ συχνού λουσίματος θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Λιπαρότητα

Εάν τα μαλλιά σας λαδώνουν αμέσως, διάφοροι παράγοντες μπορεί να είναι υπεύθυνοι, όπως οι ακατάλληλες πρακτικές περιποίησης.

Αντί να χρησιμοποιείτε «σκληρά» προϊόντα, μπορείτε να λούζεστε με ένα απαλό σαμπουάν για να αφαιρείτε την περίσσεια λιπαρότητας χωρίς να απομακρύνετε την υπερβολική φυσική υγρασία. Αποφύγετε τα «βαριά» προϊόντα styling και την εφαρμογή conditioner απευθείας στις ρίζες, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη λιπαρότητα.

Η υπερβολική λιπαρότητα μπορεί επίσης όμως να προκληθεί από ορμονικές ανισορροπίες, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ομοίως, το άγχος μπορεί να εντείνει την παραγωγή ελαίου.

Μαλλιά που φαίνονται θαμπά

Τα θαμπά μαλλιά συχνά υποδηλώνουν έλλειψη υγρασίας και φυσικών ελαίων, η οποία μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως το υπερβολικό λούσιμο, το θερμικό styling ή οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Συνιστάται η χρήση ενυδατικών, θερμοπροστατευτικών και θρεπτικών προϊόντων για τα μαλλιά καθώς και τακτικές θεραπείες βαθιάς περιποίησης.

Τέλος, θα πρέπει να είστε πάντα βέβαιοι ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E και βιοτίνη.

Πηγή: vita.gr