Το φυσάνε και δεν κρυώνει στην εστίαση.

Πέρα από την αυστηρότητα που υπάρχει στη νέα νομοθεσία για την χρήση αιγιαλών και την οποία, σύμφωνα με τα όσα ξεκαθάρισε η Κτηματική στην συνάντηση που είχε με τον ΣΚΕΑΝΑ, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει και μάλιστα πιστά, υπάρχει και το θέμα των χρημάτων που θα πρέπει να δώσουν οι επαγγελματίες για τη μίσθωση χώρων με το καλημέρα.

Τα χρήματα αυτά είναι διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι. Ο συντελεστής που έχει βγάλει το υπουργείο για την περιοχή μας μπορεί να είναι χαμηλός (στα 8 ευρώ το τετραγωνικό) όμως υπάρχει το παραθυράκι της νομοθεσίας που λέει ότι το ποσό του μισθώματος θα πρέπει να είναι με βάση τα όσα ορίζονταν πριν από το 2017 και μάλιστα θα πρέπει να επιλεχθεί το υψηλότερο από αυτά.

Κάτι που ανεβάζει τον συντελεστή στα 20 περίπου ευρώ το τετραγωνικό. Αν υποθέσουμε έτσι ότι ένα κατάστημα έχει το μέγιστο του χώρου που του δίνει τη δυνατότητα η νομοθεσία για να μισθώσει, τότε ο επαγγελματίας καλείται να δώσει πριν καν ανοίξει το μαγαζί του ένα ποσό της τάξεως των 10 με 12 χιλιάδων ευρώ.

Κι όλα αυτά χωρίς να λαμβάνει υπόψη του κάποιος τα πρόστιμα που κινδυνεύει να δεχθεί ο επαγγελματίας αν δεν τηρήσει τα προβλεπόμενα που ορίζει ο νόμος.