Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τι αντίκτυπο έχουν στην καρδιομεταβολική υγεία των παιδιών.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (ultra processed foods ή UPFs) είναι προϊόντα που έχουν υποστεί μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, βιολογικών ή χημικών διεργασιών, σε συνδυασμό με τη χρήση προσθέτων όπως χρωστικές και συντηρητικά. Μερικά κοινά παραδείγματα είναι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και σνακ, τα ανθρακούχα ποτά, τα δημητριακά με ζάχαρη και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα.

Γνωρίζαμε ήδη ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία, αλλά τώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καρδιομεταβολική υγεία των παιδιών.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open επισημαίνει ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών προβλημάτων – όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης – αργότερα στη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 1.400 παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών που προσλήφθηκαν από σχολεία σε επτά πόλεις της Ισπανίας και είδα ότι τα παιδιά που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των τροφίμων διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση και αναλογία μέσης προς ύψος, αργότερα στη ζωή τους.

Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επειδή η διατροφή σε αυτή την ηλικία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους μεγαλώνοντας.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι μητέρες των παιδιών που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ήταν νεότερες, είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζα Σώματος και χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν συστατικά «που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ή σπάνια στην κουζίνα ή κατηγορίες πρόσθετων που κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο ή πιο ελκυστικό», σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτά τα συστατικά – που βρίσκονται σε πράγματα όπως τα αναψυκτικά, τα τσιπς, οι συσκευασμένες σούπες, οι κοτομπουκιές και το παγωτό – μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά κατά της μούχλας ή των βακτηρίων, τεχνητές χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, πρόσθετη ή τροποποιημένη ζάχαρη, αλάτι και λίπη.
Οι κίνδυνοι για την υγεία

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως:

Θνησιμότητα από όλες τις αιτίες
Θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο
Θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις
Άγχος και κόπωση
Καταθλιπτικά επεισόδια
Συνδυασμός ψυχικών διαταραχών
Παχυσαρκία
Διαβήτης τύπου 2

Πηγή: imommy.gr