Ο εγκέφαλος “αγαπά” την γυμναστική και πολλές έρευνες το έχουν επιβεβαιώσει στο παρελθόν, μιας και οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την γνωστική εξασθένιση, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Δεν είναι όμως μόνο το cardio που έχει πολλά οφέλη. Εξίσου ωφέλιμη είναι και η γυμναστική με αντιστάσεις, όπως τα βάρη για την εγκεφαλική λειτουργία, ειδικά για τους μεγαλύτερους ενήλικες.
Η άρση βαρών είναι ευεργετική για σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και γνωστικής έκπτωσης.
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα στο British Journal of Sports Medicine, η προπόνηση με αντιστάσεις (δηλαδή η μυϊκή ενδυνάμωση) σχετίζεται αντιστρόφως με παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές και ο διαβήτης. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για αυτές τις ασθένειες.
Πώς ωφελεί τον εγκέφαλο η γυμναστική με βάρη
Σε επιστημονική μελέτη αναφέρεται ότι τόσο μια προπόνηση με αντιστάσεις υψηλής έντασης όσο και ο συνδυασμός μιας προπόνησης με αντιστάσεις μέτριας έντασης και αερόβιας προπόνησης βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση 36 φοιτητριών κολεγίου σε γνωστικά τεστ.
Επιπλέον, Καναδοί ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα ενός προγράμματος προπονήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης μία ή δύο φορές την εβδομάδα με ένα πρόγραμμα ισορροπίας και μυϊκής τόνωσης δύο φορές την εβδομάδα μεταξύ 155 γυναικών ηλικίας 65 έως 75 ετών.
Οι συμμετέχουσες και στο πρόγραμμα προπονήσεων με αντιστάσεις παρουσίασαν βελτιωμένη μνήμη, ενισχυμένη επιλεκτική προσοχή και βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων ενώ όσοι πραγματοποίησαν τις προπονήσεις ισορροπίας και μυϊκής τόνωσης δεν παρουσίασαν τις ίδιες βελτιώσεις.
Σε μια άλλη μελέτη, γυναίκες μεταξύ 60 και 70 ετών συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα προπονήσεων με αντιστάσεις που περιλάμβανε την εκτέλεση 12 ασκήσεων τρεις ημέρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.
Ενώ η ομάδα ελέγχου (που δεν έκανε γυμναστική) δεν παρουσίασε καμία βελτίωση, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις προπονήσεις με αντιστάσεις εμφάνισαν βελτίωση 19% στη γνωστική ικανότητα εκτός από βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη.
Πώς θα ξεκινήσετε μυϊκή ενδυνάμωση
Όπως και με όλες τις καλές συνήθειες που προάγουν τον πιο υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής, έτσι και η γυμναστική σας θα πρέπει να είναι βιώσιμη και διασκεδαστική για να μην την αποφεύγετε.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαμορφώσετε τις προπονήσεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και να τις απολαμβάνετε. Μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν, αφού λάβετε την έγκριση του γιατρού σας περιλαμβάνουν:
Ξεκινήστε σταδιακά με ελαφριά βάρη και σιγά-σιγά θα καταφέρετε να σηκώσετε και τα μεγαλύτερα.
Δεν χρειάζεται να κάνετε γυμναστική για πολλές ώρες κάθε φορά. Αρκούν περίπου σαράντα λεπτά προπόνησης, αρκεί να συμπεριλαμβάνετε τις σωστές ασκήσεις που θα γυμνάσουν ολόκληρο το σώμα.
Σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία γυμναστή ή προπονητή, καθώς τα μαθήματα ή οι ατομικές συνεδρίες μπορούν να αποτελέσουν καλό κίνητρο ενώ παράλληλα θα γυμνάζεστε με ασφάλεια.
Πηγή: vita.gr