Μπορεί η κατάσταση να έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με παλιότερα, όμως ακόμα και έτσι τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων με πρωταγωνιστές ρομά, στη συνοικία των Προσφυγικών, δίνουν και παίρνουν.

Οι ελάχιστοι κάτοικοι από τους γηγενείς της συνοικίας  που έχουν απομείνει στα σπίτια που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, δεν τολμούν να φύγουν έξω από εκεί γιατί φοβούνται ότι θα τους διαρρήξουν.

«Τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν μπει στα σπίτια μας δύο φορές διαρρήκτες. Δεν βρήκαν τίποτα για να πάρουν, αλλά και πάλι το γεγονός ότι τα έκαναν όλα άνω κάτω, αυτό είναι από μόνο του ένα σοκ» αναφέρει κάτοικος της περιοχής που έπεσε θύμα τέτοιων συμβάντων.

Οι ρομά που κρύβονται πίσω από τις διαρρήξεις αυτές στήνουν καρτέρι στα γύρω σπίτια και περιμένουν να δουν πότε οι ιδιοκτήτες τους θα λείπουν. Όταν έτσι βρίσκουν την ευκαιρία μπουκάρουν.

Πάντως, από την άλλη είναι γεγονός τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει οι περισσότεροι από τους ρομά που είχαν νοικιάσει σπίτια σε διάφορα σημεία της συνοικίας. Έχουν μείνει έτσι μόνο αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές.

Κάποιοι από αυτούς δεν δημιουργούν προβλήματα.  Όμως όσοι ιδιοκτήτες είχαν νοικιάσει τα σπίτια τους σε ρομά το μετάνιωσαν αφού τα βρήκαν σε κακή κατάσταση, με τους μισθωτές τους να τα έχουν σχεδόν λεηλατήσει και να έχουν πάρει μαζί τους ότι τους χρειαζόταν για να το πουλήσουν στην μαύρη αγορά.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ιδιοκτήτη που δεν βρήκε στο σπίτι που είχε νοικιάσει ούτε τον νιπτήρα. Έτσι αναγκάστηκαν να δώσουν περισσότερα χρήματα για να τα φτιάξουν από αυτά που πήραν, ενώ άλλοι τα εγκατάλειψαν εντελώς. Για αυτό και το πάθημα τους έγινε μάθημα…